Region

Od danas su na snazi nove, strože mjere. Trut: Vjerojatno će biti više kažnjavanja

Ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je danas na konferenciji za medije da se uvodi obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima i ograničavaju društvena okupljanja na kojima se očekuje više od 50 ljudi.

index

Uvodimo obvezu nošenja maski u zatvorenim prostorima, gdje ljudi dolaze u kontakt jedni s drugima, a nije moguće održati fizički razmak od minimalno dva metra”, rekao je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Maske za lice ili medicinske maske građani su obvezni koristiti na ispravan način cijelo vrijeme – preko usta i nosa, dodao je.

Maske moraju nositi zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, zaposlenici ustanova socijalne skrbi koje pružaju usluge smještaja i posjetitelji korisnicima, vozači i ostali zaposlenici u sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu.

“Posebne preporuke za sva okupljanja preko 50 ljudi”
Također ih trebaju nositi zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama, zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju ili pripremi jela, pića i napitaka, gosti u ugostiteljskim objektima, osim dok sjede na svojim mjestima i konzumiraju hranu, piće ili napitke i sl.

Božinović je kazao da su donesene posebne preporuke za sva okupljanja na kojima se očekuje više od 50 ljudi, a odnose se na profesionalne umjetničke izvedbe i programe, amaterske kulturno-umjetničke izvedbe i programe, kinoprojekcije, sportska natjecanja, okupljanja tijekom svadbi, pogreba, posljednje ispraćaje i polaganja urni, vjerske obrede, izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

Organizatori tih okupljanja su obvezni najkasnije pet dana prije planiranog okupljanja putem elektroničke pošte županijskog centra 112 zatražiti suglasnost od nadležnog županijskog stožera civilne zaštite. Stožer treba donijeti odluku sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji u roku 48 sati.

Božinović je napomenuo da odluke o ograničavanju društvenih okupljanja za područja pojedinih jedinica lokalne samouprave mogu zatražiti i županijski stožeri, s obzirom na to da nije svuda u Hrvatskoj ista epidemiološka situacija.

Također, na sjednici je kazao da mjere stupaju na snagu od dana donošenja, što je danas.

Trut najavljuje kontrole
Tko će kontrolirati provođenje mjera za N1 je komentirao Damir Trut, zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

“Inspektori civilne zaštite, pripadnici civilne zaštite i svi oni koji su propisani u odluci će to kontrolirati”, kazao je Trut.

U Hrvatskoj je registrirano više od 300.000 ugostiteljskih objekata.

“Ne mislim da u svakom objektu mora biti jedan inspektor cijelo vrijeme. Siguran sam da će mnogi od njih poštivati te odluke. Danas smo imali sastanak s predstavnicima ugostiteljskih udruga te smo donijeli odluke o svim ovim mjerama koje je HZJZ preporučio i u kojima možemo imati ravnotežu između poslovanja i gospodarstva i zaštite zdravlja”, smatra Trut.

Komentirao je i navode da Državni inspektorat više neće provoditi inspekcije na terenu.

“To nije točno. Državni inspektorat ima svoj opis posla i nadzire sve one aktivnosti koje su mu propisane”, kazao je Trut i rekao da je civilna zaštita provela preko 8000 inspekcijskih nadzora u mjesec dana.

“Samo prošli tjedan obišli smo 273 noćna kluba, izrečeno je 40 usmenih opomena”, kazao je.

Hoće li biti kazni za kršenje mjera?
Jedno od glavnih pitanja koje se sada postavlja jest hoće li biti i kažnjavanja za one koji se ne pridržavaju mjera.

“Bit će usmenih opomena, inspektori su ti koji procjenjuju stanje na samom licu mjesta i oni donose odluku o tome kako i na koji način se kažnjava. I usmena opomena je jedna vrsta kazne. Imaju mogućnosti i cijelo vrijeme su imali mogućnosti novčanog kažnjavanja. Međutim, imali smo stav da se ne kažnjava u velikoj mjeri nego da se ide na edukaciju. U ovom trenutku smo donijeli odluke o nužnim mjerama i inspektori dobivaju mogućnosti i prava kažnjavanja. Vjerojatno će biti više kažnjavanja nego prije”, poručio je Trut.

Pojasnio je i što će biti u situacijama kada gosti u objektima ne žele nositi maske.

“Svaki ugostitelj ili organizator okupljanja odgovoran je za sve ono što se događa na toj lokaciji. Ugostitelj je odgovoran za ono što je u njegovom lokalu, pa tako i za nošenje maske. Ako netko neće nositi masku, neće ga uslužiti, nego će tražiti da napusti lokal”, naveo je Trut.

Potvrdio je i da će se donijeti odluka o ujednačavanju radnog vremena svih ugostiteljskih objekata te da će radno vrijeme biti do ponoći,piše Index


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh