Region

ZA SPAS EKONOMIJE: GRAĐANI AKO DO NEDJELJE POTROŠE 500 EURA I VIŠE, DRŽAVA IM VRAĆA IZNOS PDV-A

Od petka u Sjevernoj Makedonij traje “Vikend bez PDV” kao jedna od vladinih antikriznih mjera koji će omogučiti građanima te zemlje da kupuju domaće proizvode i usluge, kao i IT opremu na koje će im biti vraćen u cjelosti iznos PDV-a, prenosi portal a1on.

Kupovina - Telegraf.rs

Svaki građanin će dobiti povratak PDV-a za ukupni promet napravljen tokom tri dana, do nedjelje do 30.000 makedonskih denara, odnosno oko 500 eura.

Kako bi povratili PDV, građani će morati da skeniraju svoje fiskalne račune putem aplikacije Moj PDV, a novac će im biti vraćen u roku od 15 dana na bankovne račune.

Vikend bez PDV-a u toj zemlji će trajati od 10. do 12. oktobra, prenosi “Hayat“.

Procjene su da će se ovom mjerom građanima vratiti 17 miliona eura, a pretpostavke su da će ovu mjeru iskoristiti između 350.000 i 400.000 građana.

Makedonska vlada očekuje da će se ovom mjerom napraviti promet od oko 170 miliona eura.

Za realizaciju ove mjere su u tamošnjem Sobranju napravljene zakonske izmjene.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh