Region

Hrvatska / Dva mjeseca spavao pored mrtve sestre: Komšijama lagao da je bolesna, kad su provalili u sobu zatekli užas

Nakon što Vesna Rajić (62) iz sela Batina u hrvatskoj Baranji dva mjeseca nije izašla iz kuće niti se ikome javljala, komšijama je to bilo sumnjivo.

Hrvatska policija - Kurir.rs

U istoj kući je živio i njen brat S. (55) koji je osoba s poteškoćama pa, kada god bi ga priupitali gdje je Vesna i mogu li je vidjeti, od njega su dobili kratak odgovor da mu je sestra bolesna i da leži.

Potom su komšije alarmirale nadležne i veoma brzo je otkriveno da žena već dva mjeseca leži mrtva u svojoj sobi i da je to njen brat uporno skrivao.

“Poznajem tu porodicu i dobro znam njihovu situaciju. Socijalni slučaj su i Vesna se brinula za svog brata. Ona je bila druželjubiva žena i često je išla kod susjeda na kafu i koju cigaretu. Njen brat je, iako sa poteškoćama, takođe bio druželjubiv, nikada nije bio agresivan, u našem fudbalskom klubu radio je kao domar, više volontirao, tek toliko da ima nekakvu zanimaciju. Tako je i u petak on bio na igralištu kada sam ja došao sa kolegom vatrogascem do njihove kuće. Lupao sam i vikao, ali Vesna nije odgovarala. Prozori i vrata su bili zatvoreni. Mi smo provalili u kuću i došli do njene sobe. Bila je zaključana. Razvalili smo i kvaku ali smo shvatili da su vrata takođe i svezana iznutra za nešto, da se ne može ući, pa smo i to pokidali. Kada smo ušli u njenu sobu, vidjeli smo užas. Ležala je pokrivena na krevetu, već u poluraspadnutom stanju. Smrad je bio neizdrživ. Soba je bila sva u neredu, smeću i prljavštini. Pozvali smo policiju”, kaže Đuro Molnar iz Batine.

Vesninog brata su našli na igralištu.

“Pitao sam ga gdje je Vesna, a on je rekao da spava kod kuće. Rekao sam mu da prestane da laže jer smo provalili u kuću i našli je mrtvu. Pitao sam ga šta joj je uradio, a on je počeo da plače i rekao je da je ona umrla prirodnom smrću još u julu, bio je u šoku i jako se uplašio kada ju je vidio, nije znao šta da radi i samo ju je pokrio i zatvorio vrata. Potom je počeo da viče ‘hoću ja sad morati u zatvor, ne želim u zatvor’ i krenuo je da bježi. Kolega i ja smo ga uhvatili i zadržali do dolaska policije”, priča dalje Molnar.

Prema kazivanju mještana Vesnin brat nije opasan za okolinu; dobro je socijalizovan, zna da brine o sebi, do prije tri godine živio je sa starijim bratom koji je umro u bolnici, a onda se prije dvije godine, doselila Vesna.

“Ima njih tri brata i polusestra Vesna. Ona je bila udata, živjela je u Srbiji a prije nego što se tamo odselila počinila je neku pronevjeru u Hrvatskoj i zato je osuđena na zatvor. Odgulila je kaznu i vratila se u Batinu. Ona je preuzela brigu o Stjepanu. Nije nikada govorila da se njih dvoje svađaju ili da imaju problema. Ona je primala socijalnu pomoć, a on nije. Imali su svako svoju sobu, a on je dane uglavnom provodio na igralištu”, kažu komšije.

Iz osječke policije kažu kako je tijelo mrtve žene prevezeno na patologiju kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti, piše “24sata“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh