Region

Ženi (24) se beba utopila u kadi – Tužilac tražio zatvor za neodgovornu majku

Iako je tužilac tražio dvije godine zatvora za majku porijeklom iz Srbije zbog toga što je ostavila dijete bez nadzora, krivični sud je odlučio da ona nije kriva.

Bebine noge - Ilustracija / B92.net

Srpkinja (24), kojoj se u Francuskoj sudilo zbog smrti sina od devet mjeseci, oslobođena je optužbi pred sudom u Monpeljeu, a sudija je svoju odluku obrazložila riječima “da majka zna svoju krivicu, jer je sopstvenom nepažnjom ostala bez djeteta, te da je već osuđena na doživotni zatvor”. Kako prenosi francuski portal Midi libre, tragedija se dogodila 7. oktobra 2019. u Monpeljeu.

Bilo joj loše

– Srpkinja je bila u stanu sa troje male djece. Bebu je ubacila u kadu da se kupa, dok je drugo dvoje djece, od pet i tri i po godine, ostavila da paze na brata, pošto je njoj bilo loše, imala je stomačni virus. Nekoliko puta je provirivala u kupatilo, a kada je posljednji put ušla, beba je plutala u kadi – naveli su mediji detalje tragedije.

Tokom izricanja presude 21. septembra u sudnici su se čuli jecaji i bolni uzdasi majke.

– Znam da sam kriva, ali nisam željela da se to desi. Muž je bio u zatvoru, a sa mnom je bila maloljetna rođaka. Dvoje starije djece se kupalo. Najmlađi sin je imao temperaturu i željela sam da i njega okupam – grcajući je pričala majka i nastavila: – Bio je presladak. Iako nije imao ni godinu dana, već je stajao. Mislila sam da može da ostane sam s bratom i sestrom na nekoliko trenutaka, jer me je bolio stomak i morala sam u toalet. Kada sam izašla, pogledala sam i vidjela ga kako stoji u kadi, pa sam otišla u dnevnu sobu. Poslije dva-tri minuta sam opet ušla u kupatilo, a sin je plutao. Bilo je strašno – ispričala je i briznula u plač.

Nije bilo zlostavljanja

Kako su naveli francuski mediji, obdukcija tijela bebe pokazala je da je mališan umro od posljedica utapanja.

– Na njegovom tijelu nije bilo povreda, niti se moglo zaključiti da je dječak zlostavljan ili zanemarivan – navode mediji.

Tužilac je tražio da se Srpkinja osudi na dvije godine zatvora, bez mogućnosti uslovnog otpusta.

– Dijete je umrlo nepažnjom majke. To se ne bi dogodilo da je bila uz njega i pazila ga – rekao je tužilac.

Borba protiv nedaća

Ipak, sudija je tokom izricanja presude istakla “da svi znamo da djecu ne treba ostavljati bez nadzora”.

– Ironija sudbine je da je njena beba umrla dan prije njenog rođendana. Od tada svake noći sanja svog sina, a gotovo svakog dana mu nosi kolače na grob. Kad god izlazi iz kuće, poljubi njegovu fotografiju, koja stoji u stanu okružena svijećama – istakla je sudija i dodala: – Ova majka zna svoju krivicu. Nepažnjom je ostala bez djeteta. Već je osuđena na doživotni zatvor jer će živjeti sa svojom krivicom. Ona se uvijek borila protiv nedaća. Svakodnevno brine o svojoj drugoj djeci, koji pate od fizičkih poremećaja. Vodi ih kod fizioterapeuta, oftalmologa, psihijatra, logopeda, pedijatra, genetičara. Pa, molim vas, nemojte je svoditi na neodgovornu majku, prenosi “Kurir“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh