Region

Plenković nakon sastanka s Pompeom: BiH da obezbijedi punu ravnopravnost svih konstitutivnih naroda

Za nas je posebno važno pitanje BiH, 25 godina od Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma, smatramo da upravo ta zemlja koja je upućena na Hrvatsku i Hrvatska na nju, treba osigurati punu ravnopravnost svih naroda koji u njoj žive, pa i Hrvata kao najmalobrojnijeg, ali i drugih koji tamo žive, rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković, nakon sastanka s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković nakon sastanka s državnim sekretarom SAD-a Mikeom Pompeom u Dubrovniku kazao je kako BiH treba osigurati ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, javlja Anadolu Agency (AA).

Plenković je tom prilikom rekao kako su razmijenjena mišljenja o nizu tema koji se tiču odnosa između dvije zemlje.

”Posebno smo dotakli, prije svega, uz podsjećanje da smo saveznici u okviru NATO-a, uz značajnu ulogu koju Hrvati, to generacije hrvatskih iseljenika imaju u SAD-u u poveznicama između današnjih SAD i Republike Hrvatske, činjenicu da smo upravo proteklih godina zajedno radili da Hrvatska ispuni sve preduvjete za ukidanje zahtjeva za vizni režim za hrvatske državljane od strane SAD, i vjerujemo da je upravo ova godina koja je protekla, 30. rujna ta koja je prvi puta omogućila nama da budemo ispod tri posto odbijenih zahtjeva te se nadam da će i državno tajništvo zajedno s drugim tajništvima u SAD, tu mislim na Domovinsku sigurnost, vidjeti da smo ispunili te preduvjete te da će hrvatski državljani uskoro, kroz idućih nekoliko mjeseci ostati bez tog uvjeta za posjete SAD-u”, rekao je Plenković.

Dodao je kako su najavili daljni rad na sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, sporazum koji, prema riječima Plenkovića puno znači za privredne aktivnosti, ali i građane dviju zemlja.

Podsjetio je kako je na jučerašnjem sastanku Ministarstvo finansija dobilo zaduženje da s hrvatske strane vodi te pregovore.

Razgovarano je i o ekonomskoj saradnji te da prošlogodišnjih oko 650 miliona dolara predstavlja solidan temelj, ali da ostavlja ogroman prostor za povećanje trgovinske razmjene.

Dodao je i kako je COVID-19 uticao na brojnost posjete američkih turista u odnosu na raniju godinu, te izrazio nadu da će zajednička borba protiv pandemije te ulaganja u pronalazak lijeka i cjepiva okrenuti stranicu i vratiti trend kakav je bio.

Plenković je rekao kako je razgovarano je i o energetskoj politici i činjenici da će Hrvatska od januara 2021., nakon mnogo godina, imati svoj terminal za ukapljeni prirodni plin.

”Brod je već na putu za Hrvatsku i očekujemo da bude u funkciji od siječnja. Time smo stavljeni na energetsku kartu Evrope i sigurno predstavljamo, u pogledu interesa američkih kompanija jednu sasvim drugu destinaciju sada kada je riječ o energetskoj politici”, rekao je Plenković.

Razgovarano je i o međunarodnim temama, prvenstveno situaciju u jugoistočnoj Evropi, pogledima Hrvatske prema susjedstvu, s naglaskom na situaciju u BiH uoči lokalnih izbora i 25. godišnjice Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma te tom prilikom istakli glavno načelo za koje se Hrvatska zalaže – puna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda što se, smatra Plenković, treba očitovati u adekvatnoj legitimnoj zastupljenosti njihovih političkih predstavnika u institucijama BiH, u skladu s duhom i slovom Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

”S aspekta Hrvatske riječ je o ravnopravnosti Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda”, rekao je Plenković.

Razgovarano i o odnosima EU i SAD-a, transatlantskih odnosa, te drugih vanjskopolitičkih tema, te je spomenuta nabava vojnih aviona, ali tu proces traje.

Plenković je poželio brz oporavak predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu i njegovoj supruzi Melaniji Trump koji su zaraženi koronavirusom.

Odgovarajući na pitanja medija prvenstveno koja se tiču prostora jugoistoka Evrope, prvenstveno politiku Hrvatske, Plenković je rekao kako je ona usmjerena na dva temeljna pravca.

”Jedan je stabilnost i sigurnost svih zemalja koje su u našem okruženju, a drugo je potpora Hrvatske reformskim procesima i približavanju svih država našeg susjedstva onima koji još nisu u NATO-u i koji to žele, i onima koji žele prema Evropskoj uniji“, rekao je Plenković.

Dodao je kako se Hrvatska tu isprofilirala te podsjetio kako je za vrijeme predsjedanja Hrvatske održan Zagrebački sastanak na vrhu upravo u cilju da 20. godina nakon prvog sastanka, koji je Hrvatskoj formalno otvorio evropsku perspektivu, da u regiji daju ključnu podršku i osiguraju ono što je dobro i za hrvatske interese.

”Za nas je posebno važno pitanje BiH, 25 godina od Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma, smatramo da upravo ta zemlja koja je upućena na Hrvatsku i Hrvatska na nju, treba osigurati punu ravnopravnost svih naroda koji u njoj žive, pa i Hrvata kao najmalobrojnijeg, ali i drugih koji tamo žive. Na tom tragu smo vodili dijalog s političkim predstavnicima i to ćemo činiti ubuduće i unaprijediti institucionalni i politički dijalog i težiti ka tome da izborni zakon onemogući izigravanje duha i slova Dejtona, to je ravnopravnost sva tri naroda“, rekao je Plenković.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh