Region

Plenković: Institucije i stranke u BiH treba da se dogovaraju, ali nije dobro da jedan narod bira predstavnike drugom

Poruka Hrvatske vlade je da je najprije na institucijama i strankama Bosne i Hercegovine da se dogovaraju o funkcioniranju institucija BiH, o zakonima koje donose, prije svega, mislim na Izborni zakon.

Naš je stav jasan, nije dobro da se prema postojećim propisima događaju situacije u kojem jedan konstitutivni narod, odnosno njegovi članovi, biraju drugom konstitutivnom narodu, na primjer, člana Predsjedništva, kazao je hrvatski premijer
ZAGREB (AA) – Poruka Vlade Republike Hrvatske je da je najprije na institucijama i političkim strankama u Bosni i Hercegovini da se dogovaraju o funkcioniranju institucija BiH, o zakonima, posebno Izbornim zakonu, ali nije dobro da se dešavaju situacije da jedan konstitutivni narod bira drugom konstitutivnom narodu, na primjer, člana Predsjedništva, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković, javlja Anadolu Agency.

Na sjednici Vlade Plenković se osvrnuo na ključna događanja od prošlog tjedna, među ostalim, na sastanak sa visokim stranačkim i državnim dužnosnicima BiH zamjenikom predsjedatelja Doma naroda BiH i predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, koje je primio desetak dana nakon samostalne radne posjete člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Vladi i hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću.

“Poruka Hrvatske vlade je da je najprije na institucijama i strankama Bosne i Hercegovine da se dogovaraju o funkcioniranju institucija BiH, o zakonima koje donose, prije svega, mislim na Izborni zakon. Naš je stav jasan, nije dobro da se prema postojećim propisima događaju situacije u kojem jedan konstitutivni narod, odnosno njegovi članovi, biraju drugom konstitutivnom narodu, na primjer, člana Predsjedništva”, kazao je Plenković.

Plenković je naglasio kako je stav Hrvatske vlade da navedeno ne pridonosi povjerenju i dobrom funkcioniranju, te kako će i nadalje inzistirati na toj politici.

“Bosna i Hercegovina je nama susjedna i prijateljska zemlja, nastavit ćemo rješavati sva otvorena pitanja, povećavati trgovinsku razmjenu i pomagati BiH na europskom i reformskom putu”, zaključio je Plenković.

Jedna od točaka današnje sjednice Hrvatske vlade bila je prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje konvencije između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanja utaje poreza u odnosu poreza na dohodak.

Hrvatski ministar financija Zdravko Marić potpisivanje ove konvencije nazvao je nužnim slijedom aktivnosti koje za cilj imaju povećanje gospodarske suradnje između Hrvatske i SAD-a, a za stvaranje olakšica pri oporezivanju svih vrsta prihoda i poboljšanje uvjeta za razmjenu dobara i usluga. Marić je pojasnio kako je riječ o izmjeni dogovora potpisanog između dviju država 1993. godine, te kako će naredne aktivnosti, odnosno pregovori među dužnosnicima dviju zemalja, započeti tijekom listopada putem videokonferencija.

Preksutra, 2. listopada/oktobra, predsjednik Hrvatske vlade u Dubrovniku održava sastanak s državnim tajnikom SAD-a Mikeom Pompeom na kojem će među brojnim temama biti ukidanje viza za hrvatske građane od strane SAD-a, ponuda SAD-a za eskadrilu borbenih aviona na natječaju kojeg je raspisala Hrvatska te druge teme važne za političku i ekonomsku suradnju dviju država.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh