Region

Zabranili rad nedeljom: Vlasnik prodavnice će morati raditi sam ako želi

Nedjeljom i praznicima i dalje će smjeti raditi trgovine s površinom manjom od 200 četvornih metara, te prodavaonice u sklopu bolnica i benzinskih crpki, one na graničnim prijelazima, u lukama i na aerodromima, željezničkim i autobusnim postajama

Neradni dani - Twitter

Trgovine u Sloveniji bit će ubuduće zatvorene nedjeljom i državnim praznicima, nakon što za dvije semice stupi na snagu zakon koji je sinoć prihvatio parlament, a za koji je uz vladajuću koaliciju glasalo i dosta zastupnika iz oporbenih stranaka.

U malim trgovinama nedjeljom će raditi sami vlasnici

Zakon kao izuzetak određuje da će nedjeljom i praznicima i dalje smjeti raditi trgovine s površinom manjom od 200 četvornih metara, te prodavaonice u sklopu bolnica i benzinskih crpki, one na graničnim prijelazima, u lukama i na aerodromima, željezničkim i autobusnim postajama, s time da će za rad nedjeljom i praznicima u njima raditi sami vlasnici ili honorarno angažirani studenti ili umirovljenici.

Zakonski prijedlog je prije četiri mjeseca podnijela oporbena stranka Ljevica (L), uz tvrdnju da bi zabranu rada trgovina nedjeljom i praznicima koja se provodila u vrijeme pandemije koronavirusa trebalo zakonski produžiti i nakon svršetka koronakrize, ali tada o tome nije bilo suglasnosti, pa je parlament to prihvatio tek sada, kad se s njime složila i vladajuća koalicija, te dio oporbenih stranaka.

Još 2003. referendumom podržali zabranu rada nedjeljom
Za zakon su glasovala 72 zastupnika, a 13 ih je bilo protiv.

Slovenci su na neobvezujućem referendumu podržali zabranu rada trgovina nedjeljom još 2003. godine, kad ih je za zabranu bilo 57, a protiv 43 posto. No, to su na ustavnom sudu osporavali poslodavci, pa su velike trgovine mogle birati deset nedjelja u godini kad će biti zatvorene za kupce, a inače su radile i nedjeljom, prenosi “Index”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh