Region

11 Nišlija izvelo prevaru koja je šokirala i FBI – Ukrali 70 miliona dolara, a evo šta im je bio glavni “alat”

Niški hakeri, njih 11, nudili su investitorima u SAD nepostojeće kriptovalute “upola cijene” preko lažnih brokerskih portala * Obećavali su im zaradu od najmanje 80 posto * Ako ih Srbija izruči Americi, prijete im decenijske robije.

Ilustracija - Nezavisne.com

Hakeri iz Niša prevarili su investitore širom svijeta za čak 70 miliona dolara, tako što su im prodavali nepostojeće kriptovalute “upola cijene”, i to preko lažnih investicionih portala, otkriva “Informer“! Prevejani hakeri tvrdili su da imaju pogone za rudarenje bitkoina širom svijeta i obećavali su zaradu naivnim investitorima od najmanje 80 posto, ali sve su ih ojadili!

Pošto su među žrtvama i američki građani iz Teksasa, u istragu se uključio njihov Federalni istražni biro (FBI), na osnovu čijih informacija je naša policija u julu uhapsila 11 prevaranata u Nišu. Sada Amerika traži njihovo izručenje, ali ako im tamošnji sud bude sudio, hakerima prijete višedecenijske robije, mnogo veće nego što bi dobili od našeg pravosuđa.

Lažna imena i slike

Kako smo saznali od izvora iz istrage, hakeri su od januara 2014. napravili i izreklamirali na internetu više od 20 lažnih investicionih portala, kao što su “Opšen džajants”, “Kriptotrejding vorld”, “Dregon majning”, “Bitkoin trejding” i drugi.

– Po cijelom svijetu su tražili žrtve, koje bi investirale novac u lažne investicione platforme za trgovinu kriptovalutama. Investitori bi dobili korisničko ime i šifru na tim portalima i nakon što bi dali pare, vidjeli bi navodni prihod na tom portalu. Međutim, tu nije bilo nikakve stvarne trgovine, a novac investitora je završavao u džepovima hakera – objasnio je izvor.

Cukavac: Izručenje je protivustavno

Advokat Dragoš Cukavac, koji zastupa jednog od uhapšenih hakera, smatra da bi izručenje optuženih u SAD bilo protivustavno!

– Navodna krivična dela počinjena su prije 2016, kad su Srbija i SAD potpisale ugovor o izručenju naših građana. Samim tim izručenje bi bilo suprotno Ustavu Srbije. Odluka o ekstradiciji dovela bi u sumnju neke od osnovnih pravnih standarda, domaće zakonodavstvo, kao i suverenost zemlje. Svako ima pravo da mu se sudi u zemlji čiji je državljanin, posebno kada je riječ o djelima koja su predviđena domaćim zakonodavstvom, a optuženi su djelovali u svojoj zemlji, gde su i uhapšeni. Izručenje ovih 11 državljana Americi, gdje postoje doživotne kazne i sabiranje kazni, u praksi bi se pretvorilo u proterivanje, jer oni u tom slučaju ne bi mogli nikad da se vrate u svoju zemlju. Pored toga, mentalno i opšte zdravstveno stanje mog klijenta Nenada M. je teško, te je diskutabilno da li je on uopšte sposoban da mu se sudi – istakao je Cukavac.

Hakeri su, kaže on, imali lažna imena i slike na tim portalima.

– Pored toga, vodili bi telefonske i video sastanke sa investitorima glumeći brokere, kako bi bili što uvjerljiviji. Na tim lažnim platformama predstavljali su se kao “svjetski tržišni lideri u binarnim opcijama” i tvrdili da je prosječna zarada na investiciju čak 80 posto. Takođe, obećavali su i odštetu za svaku izgubljenu transakciju u iznosu od 20 posto investicije. Osim toga, hakeri su na lažnim portalima tvrdili da imaju i kompjuterske pogone za proizvodnju (takozvano rudarenje) bitkoina u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Indiji, Maroku, Meksiku i Kini, gdje se oni mogu kupiti za upola tržišne cijene, ali sve je bila čista prevara – kazao je izvor.

Gasili i otvarali nove

Kad bi investitori tražili da povuku svoj novac s portala, hakeri bi gasili te portale, a potom otvarali nove i nastavljali prevaru.

Američki FBI procijenio je da je ukupna finansijska šteta koju su pretrpjeli prevareni investitori veća od 70 miliona dolara. Svi uhapšeni se terete za internet prevaru i pranje novca.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh