Region

Jučer ujutro poginuli su piloti Zvonko (43) i Dejan (49) mještanka Živana sva potresena kad je shvatila šta se dešava viknula je komšijama: “Zovite hitnu pomoć i vatrogasce, svi ćemo izgorjeti”

– Pola sata prije nesreće, pilot Zvonko Vasiljević (43) nadletao selo i zvao majku, kojoj je rekao da izađe u dvorište. Preletio je i mahnuo mi je krilima – ispričala je Zvonkova neutješna majka Mara. Samo minut poslije nadlijetanja kuće, njegov avion je pao dva kilometra dalje.

Pad aviona - Tanjug/​Rade Prelić

U padu vojnog aviona „mig 21“, koji se juče ujutro oko 9 sati srušio u okolini Loznice, u ataru sela Brasina, poginuli su piloti Vojske Srbije, kapetan prve klase Zvonko Vasiljević (43) i major Dejan Krsnik.

Avionom je upravljao Vasiljević, rodom iz sela Donja Borina, koji je nadletao svoje rodne selo, a pao je nekoliko minuta kasnije, pošto je nadleteo porodičnu kuću. Očevici su ispričali da je avion nadletao selo, i da je u jednom momentu letio jako nisko, tik iznad krovova kuća. Kako su naveli, avion se borio, okretao i na kraju pao, a iz aviona se uzdigao jak dim. Avion je pao u potok, udaljen dva kilometra od Vasiljevićeve kuće.

– Pet minuta prije tragedije, Zvonko me je pozvao i rekao mi je da izađem u dvorište i da će letjeti iznad naše kuće. Preletio je i mahnuo mi je krilima – ispričala je Zvonkova neutešna majka Mara.

Samo minut poslije nadlijetanja kuće, njegov avion je pao dva kilometra dalje. Očevidac pada, Živana Ristić, majka dvoje male djece, rekla je za “Alo!” da je sve bilo jezivo i da se jako uplašila:

– Čulo se da avion nisko leti. U trenutku je, bukvalno za nekoliko metara, promašio krov naše kuće! Vidjelo se da nešto nije u redu. Počeo je da se čudno okreće, a vidjelo se da pilot gađa potok, kako bi izbjegao kuće. U sljedećem trenutku sam vidjela kako se spušta na kljun i zatim je uslijedio prasak, a onda je počelo da se dimi i gori. Povikala sam komšijama: ‘Zovite Hitnu pomoć i vatrogasce. Svi ćemo izgorjeti’ – rekla je Živana.

Mještanka Anđa kaže da je istrčala bosa iz kuće jer se jako uplašila.

– Vidjela sam kako se avion okreće u vazduhu i pada u potok – ispričala je ona.

Poginuli piloti

Mara Ristić, čija se kuća nalazi u blizini mjesta pada, kaže da zna Zvonka kao dobro dijete.

– Čula sam njegove rođake, koji su mi rekli da je on pozvao majku i rekao joj da će joj mahnuti krilima kada bude letio iznad njihove kuće. Ne mogu da se smirim. Popila sam lijekove za smirenje – ispričala je ona za “Alo!”.

Zvonko je avionom sletio u dvorište svoje tetke, a tom prilikom je povrijeđen njegov teča, star 59 godina. On je primljen je u Opštu bolnicu Loznica s brojnim opekotinama.

– Muškarac ima opekotine grudnog koša, glave i ruku. Osim opekotina druge povrede nisu ustanovljene zasad – rečeno je u bolnici.

– Letio je i okrenuo se između dvije kuće I pao je u potok. Nas troje smo to gledali. Izbjegao je kuće, jaukala sam, cijelo selo pozvala da pomognemo, djecu da spasemo, eksplozija je bila nemoguća, udario je u malinjak. Borio se da ne udari u kuće. Meni je malo krov okrznuo – rekla je jedna mještanka.

Vasiljević je važio za izuzetnog pilota i u kolektivu gdje radi za njega imaju samo riječi hvale. Radio je na aerodromu u Lađevcima kod Kraljeva gdje je upravljao avionom „orao“, da bi prešao na Batajnicu kao trenažni pilot na „migu 21“. Odatle je i poletio i juče ujutro. Na njegovom Fejsbuk profilu nalazi se njegova fotografija i fotografija „miga 21“. U komentaru ispod fotografije aviona napisao je: „55 godina kod nas i dalje na prvoj liniji!“

Vučić: Duboko sam potresem vešću

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je saučešće povodom pogibije dva pilota Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije.

U telegramu se navodi:

– Duboko sam potresen viješću o smrti naših pilota, koji su živjeli za Srbiju i koji su cijeli svoj život posvetili služenju otadžbini. U ovoj tragediji, njihove porodice su izgubile svoje najmilije, naša vojska izuzetne patriote i profesionalce, a cijela zemlja – heroje koji su sebe nesebično davali obavljajući časno svoje teške dužnosti. Primite izraze mog najdubljeg saučešća i poštovanja – navodi se u telegramu Vučića, saopštila je pres-služba predsjednika.

– Strašno je da pogine na ovakav način i to u blizini svoje rodne kuće. Mnogo smo se svi potresli. Bio je zaljubljenik u avione i vojsku – kažu mještani sela u kom se dogodila nesreća.

Zvonkov stric Vidoje takođe je bio pilot, potpukovnik avijacije JNA. Mlađi Vasiljević je tako nastavio vojničku i pilotsku tradiciju ovog časnog doma u Donjoj Borini. Vidoje je tragično poginuo prije dvadesetak godina, ali ne u letu, već je pao s kuće jednog prijatelja kom je pomagao u izlivanju kuće.

Avion „mig-21 UM“ evidencijskog broja 16185, koji se srušio u rejonu Loznice, bio je posljednji avion tog tipa u Vojsci Srbije, a u eksploataciji je proveo 34 godine.

U pitanju je ukupno 261. avion tog tipa, nabavljen 1986. za potrebe Jugoslovenske narodne armije, koji je poslednji remont obavio prije četiri godine.

MO: Bio je ispravan

Avion „mig-21“ Vojske Srbije, koji se srušio juče oko 9.10 sati u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika, pregledan je juče ujutro u skladu sa svim procedurama i nakon pregleda konstatovano je da je ispravan i spreman za let, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vulin na mjestu nesreće

Na mestu pada nalaze se ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković.

Mig-21 / Remontovan prije četiri godine

Riječ je o jedinom „migu 21“ koji je bio aktivan u Vojsci Srbije, dvosed (evidencijski broj 16185) koji je remontovan 2016. i koji je bio najmlađi „mig-21“, nabavljen decembra 1986. godine. Nakon remonta dobio je dozvolu da može da leti do 2026. godine, a poslije remonta je bio prizemljen 2018, da bi ponovo počeo da leti početkom maja ove godine, objavio je portal „tango six“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh