Region

Vučić u obraćanju UN-u: Jačanje regionalne saradnje temeljno polazište vanjske politike Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju Generalnoj skupštini UN-a kazao da je pandemije koronavirusa jasno pokazala nužnost postojanja i jačanja uloge UN-a, posebno njenih specijalizovanih agencija

Aleksandar Vučić - Screenshot

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju u okviru 75. zasjedanja Generalne skupštine UN-a poručio da Ujedinjene nacije moraju biti prilagođene novonastalim okolnostima i spremne za pružanje zajedničkog odgovora na izazove i probleme savremenog doba, javlja Anadolu Agency (AA).

“Krupne promjene na međunarodnom planu koje je donijelo 21. stoljeće samo dodatno jačaju potrebu za poštivanjem Povelje UN-a i njenih osnovnih principa”, rekao je Vučić u obraćanju video porukom.

Naglasio je da je pandemija koronavirusa jasno pokazala nužnost postojanja i jačanja uloge UN-a, posebno njenih specijalizovanih agencija i organizacija poput Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

“Novonastala realnost u svijetu predstavlja još jedan dokaz da savremeni izazovi ne poznaju granice država”, kazao je Vučić te dodao da je Srbija u borbi protiv pandemije dobila pomoć prijateljskih država kojima je izrazio zahvalnost na tome.

“Želim da se zahvalim našim evropskim partnerima, našim kineskim prijateljima, kao i našim ruskim prijateljima”, rekao je Vučić, napominjući da je i Srbija pokazala solidarnost i pružila pomoć drugim zemljama.

Istakao je da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji vanjskopolitički prioritet Srbije, ali da to ne isključuje opredijeljenost za razvoj saradnje i produbljivanje odnosa i sa drugim zemljama u svijetu.

“Njegujemo partnerske odnose sa državama Zapada, uključujući sve intenzivniju saradnju sa SAD-om, ali istovremeno se ponosimo odličnim odnosima sa Ruskom Federacijom i Kinom. Mi to ne krijemo, već smo izuzetno ponosni na naša prijateljstva”, kazao je predsjednik Srbije, dodajući da jačanje regionalne saradnje predstavlja temeljno polazište vanjske politike Srbije.

“U tom kontekstu, Srbija nastoji da poseban akcenat stavi na razvoj ekonomske saradnje, vjerujući da ovakav pristup može doprinijeti jačanju međusobnog povjerenja i lakšem rješavanju otvorenih pitanja”, rekao je Vučić.

Istakao je da se Srbija suočava sa problemom očuvanja teritorijalnog integriteta vezano za pitanje Kosovai.

“Vjerujemo da će poslije dugog i teškog dijaloga moći da se dođe do rješenja, ali budite uvjereni da Srbija nikada neće pristati na poniženja. Za nas nije prihvatljivo bilo šta što nije kompromis, a kompromisom obje strane moraju biti podjednako zadovoljne ili nezadovoljne”, naveo je Vučić.

Naglasio je da važan iskorak u tom smislu predstavlja i potpisivanje sporazuma u Vašingtonu.

“Želim da istaknem i pohvalim veoma konstruktivnu i važnu ulogu koju je u postizanju sporazuma imala administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa”, kazao je Vučić te dodao da je dijalog Beograda i Prištine pravi put za postizanje održivog dogovora ali da polazna tačka nikako ne može da bude, kako je rekao, ponižavajuća i neprihvatljiva nezavisnost Kosova.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh