Region

Aleksa Bečić izabran za predsjednika Skupštine Crne Gore

Lider koalicije “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić, na konstitutivnoj sjednica novog saziva, izabran je za predsjednika Skupštine Crne Gore.

Skupština Crna Gore - Antenam

Kako je saopšteno, 71 poslanik je glasao. Za izbor Alekse Bečića glasalo je 45 poslanika, jedan je bio protiv, a 25 listića bilo je prazno.

Nakon što su saopšteni rezultati glasanja, Bečić je položio zakletvu. Novi predsjednik Skupštine zahvalio se onima koji su glasali za njega, a posebno manjinskim partijama.

Nemamo formalizovane prijedloge za izbor potpredsjednika, rekao je Bečić, pa je neophodno preći na konstituisanje klubova poslanika.

S obzirom na to da nijesu konstituisani svi poslanički klubovi, što je bio uslov za drugu tačku dnevnog reda – izbor predsjednika i članova Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore, Bečić je predložio da se za danas završi zasijedanje.

A evo kako je tekla Prva – konstitutivna sjednica Skupštine Crne Gore 27. saziva:

Sjednicom je, do izbora Bečića, predsjedavao najstariji poslanik Miodrag Lekić, a pomagao mu najmlađi Maksim Vučinić.
Današnje zasijedanje počelo je intoniranjem himne, a prisutni poslanici ustali su na “Oj svijetla majska goro”. Dio poslanika DF-a je tek nakon intoniranja himne ušao u salu, prenosi “Antenam”.

Ivanović prezentovao Izvještaj Državne izborne komisije

Predsjednik DIK-a Aleksa Ivanović prezentovao je Izvještaj Državne izborne komisije o rezultatima parlamentarnih izbora koji su održani 30. avgusta i zahvalio svima koji su doprinijeli da taj dan prođe u tolerantnoj i dobroj atmosferi.

Prema zvaničnim rezultatima izbora, koalicija “Odlučno. DPS – Milo Đukanović” osvojila je 30 mandata, koalicija “Za budućnost Crne Gore” 27, koalicija “Mir je naša nacija” deset, a platforma “Crno na bijelo” – četiri.

Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate imaće po tri poslanika, a Socijaldemokratska partija dva.

Po jednog predstavnika imaće Albanska lista “Nik Đeljošaj – Genci Nimanbegu” i koalicija “Jedonoglasno”.

Biračko pravo je imalo 540.026 osoba, a glasalo je 413.894 građana.

Podnošenjem Izvještaja DIK-a, započeo je mandat izabranim poslanicima.

Skupština je konstatovala ostavke koje su u međuvremenu podnijeli Zoran Pažin, Gordana Đurović (Odlučno DPS – Milo Đukanović), Stavan Katić (Mir je naša nacija). Umjesto njih, poslanici su Luiđ Škrelja i Danilo Šaranović.

Knežević: DF neće izdati; Abazović: Podržavam prijedlog koalicije ZBCG

Poslanik Milan Knežević je u ime DF-a kazao da slobodu niko neće ugroziti. Dodao je da DF podržava Aleksu Bečića za predsjednika Skupštine i Zdravka Krivokapića za mandatara.

Lider koalicije Crno na bijelo Dritan Abazović rekao je da podržava prijedlog iz koalicije ZBCG i da, što se njega tiče, može da se pristupi izboru predsjednika Skupštine iz redova Demokrata, a onda i da se formallizuje kandidatura za mandatara.

Aleksa Bečić je izrazio saglasnost sa stavom Abazovića i kazao da taj prijedlog ima podršku koalicije “Mir je naša nacija”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh