Region

Na Kosovo stigao tim od 25 njemačkih stručnjaka koji će pružiti pomoć u borbi protiv COVID-19

Tim stručnjaka nemačkog Instituta za zdravlje “Robert Koch” dve nedelje će davati najstručnije savete o borbi protiv COVID-19, o modalitetu uspeha i zajedničkoj borbi protiv pandemije

Na Kosovo je danas stigla delegacija nemačkog Instituta za zdravlje “Robert Koch” koja će dve nedelje davati najstručnije savete o borbi protiv COVID-19, o modalitetu uspeha i zajedničkoj borbi protiv pandemije, javlja Anadolu Agency (AA).

Ceremoniji upriličenoj povodom njihovog dolaska u Nacionalnom institutu javnog zdravlja Kosova prisustvovali su ministar zdravlja Armend Zemaj, nemački ambasador Jern Rohde, koordinatorka za razvoj UN-a na Kosovu Ulrika Richardson i načelnik Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije na Kosovu Sergej Korijak.

Tom prilikom direktor Nacionalnog instituta javnog zdravlja Kosova Naser Ramadani rekao da je dolazak ovog tima usmeren na „jačanje kapaciteta na Kosovu u borbi protiv koronavirusa“.

„NIJZK i Institut ‘Robert Koch iz Berlina, Nemačka, potpisali su sporazum o saradnji marta 2018. Stručnjaci Instituta ‘Robert Koch’, uključujući specijaliste iz Odeljenja za epidemiologiju i zarazne bolesti, Informativnog centra za zaštitu međunarodnog zdravlja, Jedinica za javno zdravlje i podrška Javne laboratorije ‘Robert Koch’ čine delegaciju ovog instituta za savetovanje u oblastima podrške, nadzora, epidemiologije, komunikacije rizika i laboratorijske dijagnoze“, rekao je Ramadani.

Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rohde rekao je da tim čini 25 nemačkih stručnjaka i izrazio je zadovoljstvo konkretnom saradnjom kosovskih i nemačkih zdravstvenih institucija.

Ministar zdravlja Kosova Zemaj naveo je da je dolazak ove grupe stručnjaka dodatna pomoć za prevazilaženje pandemije koronavirusa.

„Ovi ljudi koje danas vidite i vojni kontingent iz Italije sa kojima smo upravo razgovarali i koji su došli da pomognu građanima Kosova, biće nadamo se najbolji vodič za sve nas da poštujemo mere koju proglašavamo ssto je mnogo lakše. Držimo distancu, održavajmo higijenu i nosimo maske”, rekao je Zemaj.

Na ispomć Kosovo stigao je i Vojno medicinski tim iz Italije koji će svojim iskustvom pomagati kosovskim kolegama u lečenju obolelih od Covid-19.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh