Region

EPIDEMIOLOG ZORAN RADOVANOVIĆ UPOZORAVA RODITELJE: Prljava maska – veća šteta nego korist

Nemali broj učiteljica i učitelja primetio je da među djecom ima i onih koji i po nedelju dana nose istu zaštitnu masku, i to bez pranja.

Iako je predviđeno da se nakon nekoliko sati nošenja maska skine, opere ili zameni drugom, pojedinim mališanima se od ponedeljka do petka maska zacrni, pa umesto da ga štiti, može i da mu donese neku novu klicu. To je samo jedan od problema s kojima se suočavaju u školama, a koji umnogome zavisi od roditelja.

Kako za „Alo!“ kaže epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović, ukoliko se maska koristi predugo, a bez pranja, dete sa nje može da pokupi neku sasvim novu klicu, dok se navodno štiti od koronavirusa.

Kao što bi svi trebalo da znaju, higijena nam je glavna mera zaštite, pa to važi i za masku. Kada je maska prljava, na njoj može da se nađe svašta, pa i razne klice koje mogu da prenesu bolesti, tako da dete sa prljave maske može još i da se zarazi – upozorava dr Radovanović.

rema njegovim rečima, neophodno je da se prvo roditeljima, a onda i deci objasni kako se pravilno koristi maska, a u zavisnosti od materijala od kog je napravljena, rešenje je ili promena maske, ili pranje.

– Kada su u pitanju hirurške maske, one još i mogu da se koriste dva dana, ukoliko se u međuvremenu izlože suncu ili nisu dugo nošene, ali je nedelju dana već zaista previše, čak i ako su u pitanju deca. Kada je reč o pamučnim maskama, roditelji bi trebalo da na kraju svakog dana masku operu, ispeglaju i tako je pripreme za novo korišćenje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh