Region

Vučić – Fabrici: Puna podrška Srbiji u provođenju reformi na putu ka EU

Kako je saopšteno iz Vučićevog ureda, posebna tema razgovora bila je evropska perspektiva Srbije.

Razgovaralo se o i predstojećem godišnjem izvještaju Evropske komisije i o važnosti da nova Vlada ubrza EU reforme, posebno u oblasti vladavine prava.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem, kojeg je obavijestio o najvažnijim tačkama sporazuma iz Vašingtona i o toku razgovora u Briselu, te naglasio kako je uloga Evropske unije u posredovanju u dijalogu između Beograda i Prištine ključna, kao i da je Srbija spremna da aktivno učestvuje u nastavku razgovora, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Vučićevog ureda, posebna tema razgovora bila je evropska perspektiva Srbije. Razgovaralo se o i predstojećem godišnjem izvještaju Evropske komisije i o važnosti da nova Vlada ubrza EU reforme, posebno u oblasti vladavine prava.

Navode kako se razgovaralo i o predstojećem ekonomsko-investicionom planu EU za Zapadni Balkan, kojim je predviđeno da se zemljama regiona pomogne u suočavanju sa krizom nastalom zbog pandemije COVID-19, kao i o njenim ekonomskim posljedicama te načinima da se konstruktivna saradnja Srbije i EU i u tom smislu dodatno unaprijedi.

Vučić je zahvalio Fabriciju na značajnoj podršci koju EU pruža kroz ekonomski, politički i vrijednosni doprinos napretku Srbije te, kako se u saopćenju navodi, dodao da je “politika naše zemlje u cijelosti usmjerena ka miru i stabilizaciji regiona i daljem brzom ekonomskom razvoju”.

Navodi se da je Vučić rekao da će se Srbija i u Briselu zalagati da dođe do normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kako bi i Srbija i cijeli region Zapadnog Balkana mogli da nastave da grade dobru budućnost.

Istakao je da članstvo u EU ostaje strateški cilj Srbije i dugoročno opredjeljenje, što se vidjelo i tokom pandemije COVID-19.

“Srbija je izuzetno zahvalna EU na pomoći, ali i na solidarnosti koju je pokazala prema Srbiji, ne samo od kada se zajednički borimo sa posledicama COVID-19, nego i za podršku u svim ostalim situacijama”, rekao je.

Fabrici je poručio, kako se navodi u saopćenju iz Vučićevog ureda, da Srbija ima punu podršku Unije u borbi protiv COVID-19 i podstakao Srbiju da nastavi borbu protiv koronavirua, te dodao da je Srbija “pokazala da je njen zdravstveni sistem izdržao teret i da treba da nastavi da radi u tom pravcu”. Potrebno je istakao da niko ne znam koliko će ova kriza trajati, ali da je važno da snažan zajednički odgovor postoji i da Srbija i EU ostaju pouzdani partneri u svim daljim aktivnostima usmjerenim ka suzbijanju posljedica pandemije.

Vučić je rekao i da Srbija posebno uvažava pristup Unije prema Zapadnom Balkanu, imajući u vidu da je ova tema za EU jedan od prioriteta i pored drugih važnih pitanja s kojima se EU suočava.

“Dve trećine naše trgovinske razmjene vezano je za zemlje EU, ukupna robna razmjena sa EU prošle godine iznosila je gotovo 26 miliona evra”, rekao je Vučić. Dodao je da Srbija ostaje posvećena reformama, posebno u oblasti demokratizacije i vladavine prava.

Fabrici je rekao kako snažna ekonomija EU znači i snažniju ekonomiju Srbije i dodao kako EU ostaje posvećen daljoj podršci Srbije na putu ka punom članstvu.

Srbija nastavlja da se zalaže za stabilnost u regionu, rekao je Vučić, kao i za unapređenje regionalne saradnje dodavpi kako je u tom smislu politika proširenja EU najbolji mehanizam za dostizanje stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu.

Fabrici je, kako se navodi, istakao da će EU nastaviti sa aktivnom podrškom Srbiji u procesu pristupanja, imajući u vidu posvećenost Srbije reformama u usvajanju evropskih vrijednosti i standarda u svim oblastima važnim za pristupanje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh