Region

Otkrivena stravična istina o ubistvu Strahinje Stojanovića: Sad su poznati gotovo svi detalji

Pod džip Strahinje Stojanovića (30) podmetnut plastični eksploziv pentrit P-500, velike razorne moći.

Strahinja Stojanović - Instagram

Strahinja Stojanović (30) raznijet je u nedjelju sa kilogram i po vojnog eksploziva pentrit P 500, koji je postavljen pod njegov džip BMW X5.

Ovaj plastični eksploziv, velike razorne moći, proizvode vojne namjenske industrije i u Srbiji i u svijetu. Pentrit se oblikuje kao plastelin, nije skup na crnom tržištu i lako se švercuje preko granice.

Izvor “Informera” iz istrage kaže da je eksploziv postavljen ispod Strahinjinog džipa, a aktiviran je daljinski, najvjerovatnije mobilnim telefonom.

“U toku uviđaja pronađeni su ostaci pentrita i oni su proslijeđeni na vještačenje. Samo je neko izuzetno stručan mogao da pripremi eksploziv, ali on se podmeće pod vozilo lako i brzo. Za to je potrebno možda dvadesetak sekundi. Ubica je sigurno pratio Strahinju da se uvjeri da je on u džipu. Aktivirao je bombu iz blizine i zatim je pobjegao”, objasnio je stručnjak.

Govoreći o pentritu koji je ubio Stojanovića, izvor iz istrage kaže da je riječ o jednom od najjačih eksploziva, sudeći po količini energije koju oslobađa prilikom detonacije.

“Samo sedam kilograma ovog eksploziva dovoljno je da sruši cijelu zgradu. Uglavnom se koristi u vojne svrhe, a kriminalci dolaze do njega tako što ga ukradu iz vojnih fabrika. Pentrit se, inače, lako oblikuje, kao tijesto ili plastelin, pa ga je lako sakriti u cipelu ili pod odjeću kad se švercuje preko granice. Detektor metala ne može da ga registruje, jer nema metalnih opiljaka. Na svjetskom tržištu kilogram pentrita u kristalu može da se kupi za oko šest eura po kilogramu, a kad je prerađen u plastični eksploziv, košta oko 30 eura“, kazao je stručnjak.

Podsjetimo, Stojanović je likvidiran u nedjelju u stravičnoj eksploziji bombe podmetnute pod njegov džip BMW X5 u Ulici omladinskih brigada na Novom Beogradu. U tom džipu bila je i njegova djevojka iz Kolumbije Sonja Suarez Gomez (45), koja je samo lakše povrijeđena.

Stojanović je i ranije bio na meti ubica, a 2019. čudom je preživio eksploziju bombe podmetnute pod njegov džip u naselju Galenika. Tad je teško povrijeđena njegova tadašnja djevojka iz Španije, bivša misica Olac Bilbao Gonzales (22). I pored toga, Strahinja, po svemu sudeći, nije strahovao za svoj život. Nije nosio pancir, džip BMW X5 mu nije bio blindiran, a njegova devojka iz Kolumbije je na društvenim mrežama često objavljivala kuda se kreću i putuju, pa ih je bilo lako pratiti.

Atraktivna Kolumbijka na kućnom liječenju

Strahinjina djevojka Sonja Suarez Gonzales stigla je u Srbiju prije šest mjeseci, prije izbijanja pandemije koronavirusa i od tada nije napuštala Srbiju. Putovala je sa Strahinjom po Srbiji i objavljivala fotografije sa Zlatibora i Kopaonika, gdje su išli helikopterom. U trenutku ubistva na Novom Beogradu bila je na suvozačkom sjedištu u džipu, ali zadobila je samo lakše povrede, pošto je bomba bila stručno postavljena i eksplozija je bila usmjerena samo na vozačko mjesto, gdje je bio Strahinja. Nakon kraćeg zbrinjavanja u Urgentnom centru puštena je na kućno liječenje i nakon toga se nije oglašavala ni u medijima ni na društvenim mrežama.

Debeo dosije u policiji

Strahinja je u medijima povezivan sa braćom Branislavom i Slobodanom Šaranović iz Crne Gore, koji su likvidirani u brutalnom mafijaškom ratu koji bjesni između crnogorskih klanova.

On se kao svjedok pojavljivao i na suđenju u slučaju ubistva Nikole Bojovića, brata Luke Bojovića, koji je godinama bio u ratu sa Šaranovićima. Takođe, Strahinjino ime dovođeno je i u vezu sa likvidacijom poznatog beogradskog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, braniocem Luke Bojovića i Filipa Koraća, ali on nikad nije odgovarao na sudu za to, prenosi “Espreso“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh