Region

Ovo se odnosi i na državljane BiH: Nova odluka stupila na snagu, u Sloveniji nema više karantina u trajanju od 14 dana

U Sloveniji je u prethodna dva dana potvrđeno više od 100 novih slučajeva zaraze, najviše od početka pandemije.

Granica sa Slovenijom - Nezavisne.com

U Sloveniji je od danas karantin skraćen sa 14 na 10 dana, za putnike koji dolaze iz visokorizičnih zemalja, kao i za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima, piše “Buka“.

Odluka je donijeta ranije tokom ove sedmice na osnovu preporuka kriznog štaba, koji priznaje da bi rizik mogao biti veći, ali da će teret po ekonomiju biti smanjen. Skraćenje karantina moglo bi dovesti do deset dodatnih slučajeva zaraze u mjesec dana, navode iz slovenskog kriznog štaba.

Epidemiolozi navode da se kod najvećeg broja onih koji se razbole to dogodi u deset dana po izlaganju virusu.

Potez slovenskih vlasti reflektira debatu koja se vodi širom Evropske unije, gdje je u nekim zemljama karantin već skraćen, dok druge razmatraju da to učine.

Na skorašnjem sastanku ministara zdravlja zemalja članica EU postignut je širi konsenzus u vezi s preporukom da bi osobe koje dolaze iz visokorizičnih područja trebale provesti deset dana u karantinu.

Ukoliko bi test bio negativan, to razdoblje bi se moglo skratiti na pet dana, ali još nije postignut dogovor da bi takva preporuka mogla biti usvojena na nivou EU.

U Sloveniji je u prethodna dva dana potvrđeno više od 100 novih slučajeva zaraze, najviše od početka pandemije. Prema posljednjim podacima, u Sloveniji je korona virusom do sada zaraženo 3.603 ljudi, a preminulo 135, prenose agencije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh