Region

Predrag Kon: “Je li teže nositi maske ili sahranjivati preminule”

Srbijanski epidemiolog Predrag Kon napisao je na svom Facebook profilu da treba da se odlučimo da li su nam važnija masovna okupljanja, putovanja, veselja, utakmice ili da se epidemija stavi pod kontrolu.

Dr Predrag Kon - Tanjug, Slobodan Miljević

Upitao je i da li je teže nositi maske ili sahranjivati preminule od COVID-19, konstatujući da bi uz više razumijevanja i solidarnosti mogli da spriječimo razornost još jednog talasa, piše “Radio Sarajevo“.

Treba da se odlučimo… Da li su nam važnija masovna veselja ili da držimo zajedno epidemiju pod kontrolom… Da li je značajnije da organizatori svadbi, muzičari, prodavci vjenčanica uspješno rade, da sportski navijači prisustvuju utakmicama, da li su nam važniji masovni skupovi i razni događaji koje volimo i u kojima uživamo ili su nam važniji životi ljudi i čuvanje zdravstvenog sistema Srbije? Da li su nam putovanja važnija od zdravstvene bezbjednosti? Da li i kada je besmisleno rizikovati zbog okupljanja koja se danas mogu uz malo više volje bezbjedno i jeftinije organizovati onlajn (kongresi, konferencije)“, napisao je Kon.

Kon je upitao i da li smo u stanju da se, kao društvo, još više adaptiramo, da država pomogne i onima kojima do sada nije, a objektivno ne mogu zbog epidemije da rade.

Treba da se odlučimo, da li je teže sprovesti mjere obaveznog nošenja maski ili svakodnevno sahranjivati preminule od COVID-19… A mogli bismo zajedno uz mnogo više razumijevanja i solidarnosti, samo striktnim sprovođenjem mjera, da spriječimo razornost još jednog talasa, pika, povećanja. Da ga bar značajno oslabimo… Zaista zavisi od svih nas. I to neće riješiti pojedinci, Vlada, predsjednik… Svi su samo u prilici da pokazuju put, traže i pronalaze izlaz, a rezultat dolazi samo sa postojanjem razumijevanja i solidarnosti“, zaključio je Kon.

Treba da se odlučimo… Da li su nam važnija masovna veselja ili da držimo zajedno epidemiju pod kontrolom… Da li je…

Objavljuje Predrag KonČetvrtak, 10. rujna 2020.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh