Region

Objavljeno kada se u BiH očekuje kraj drugog vala: Crna prognoza za Tursku – 2.145

Ponovni rast broja zaraženih od koronavirusa se očekuje u posljednjoj dekadi ovog mjeseca, a najveći udar trebalo bi da bude početkom novembra. Treći pik ili talas trebalo bi da se umiri i završi pred kraj godine.

Koronavirus, prognoza - Facebook

Ovako u najkraćem glasi najnovija prognoza profesora iz Srbije Petra Kočovića koji od početka pandemije COVID-19 u svIJetu vrši projekciju širenja korone na osnovu matematičkih modela.

“Ovo je početna prognoza kretanja zaraženih do 31. decembra 2020. Vjerovatnoća 60 posto, poručio je na svom Facebook profilu Petar Kočović.

Kočović predviđa da će kraj epidemije prvo da se dogodi u Srbiji, zatim u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, dok će neke zemlje morati da sačekaju još godinu ili više, prenosi “Telegraf“.

Predviđanja kraja epidemije dobija uz pomoć takozvane Gausove krive.

Prema njegovim prognozama, kraj drugog vala u BiH očekuje se 9. oktobra, u Srbiji 13. septembra, a u Crnoj Gori 5. novembra.

Sa druge strane, Hrvatska će završetak drugog vala dočekati 26. januara 2021, Slovenija 13. augusta 2022, a Rumunija 21. decembra 2021.

“Na opštoj mapi Evrope koju objavljujem svaki dan – uz svaku državu stoji datum. To je kraj završetka datog talasa. Ali, za par zemalja (u određenom kratkom vremenskom periodu) kao što je Turska na primjer, u prethodnih par dana Gausov model ne računa završetak, pa sam ostavio poslednju promjenu”, objasnio je ranije profesor za Telegraf.rs.

Ono što posebno zabrinjava jeste procjena da će se drugi val u Mađarskoj završiti tek 13. novembra 2095., a u Turskoj 6. februara 2.145. Profesor napominje da su svi ovi datumi okvirni.

“Za par dana će se stanje promijeniti, pa će biti novi datumi. Bilo kako bilo – sve je ovo okvirno, naročito ako su datumi daleko od današnjeg dana, kao što je u slučaju Mađarske i Turske”, objašnjava Kočović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh