Region

JOŠ UVIJEK NIJE KONAČNO, GLASANJE SE PONAVLJA: Pravi rezultati tek 14. septembra?

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Aleksa Ivanović izrazio je nadu da ponovno glasanje na jednom biračkom mjestu u Petnjici neće uticati na prolongiranje zakonskog roka za proglašenje konačnih rezultata parlamentarnih izbora održanih 14. septembra.

novi

On je rekao da DIK “nema saznanja” da su opštinske izborne komisije odlučile po prigovorima stranaka da se izbori ponove na još nekom biračkom mjestu.

– Po zakonu, one nemaju formalnu obavezu da o tome obavjeste DIK, ali bi morale da mu se obrate kako bi na vrijeme dobile birački materijal, kako bi se provjerilo kako funkcioniše uređaj za elektronsku identifikaciju birača i kako bi se obezbedili troškovi biračkog odbora na dan izbora. Takođe, o ponavljanju izbora treba obavjestiti i javnost, kao i građane da ponovo glasaju. Izvor iz DIK-a rekao je da su već prošli svi rokovi za podnošenje prigovora na izborne nepravilnosti opštinskim izbornim komisijama, kao i za odlučivanje po njima.

Po zakonu o izboru odbornika i poslanika, ako OIK odbije prigovor, podnosilac se može žaliti DIK-u u roku od tri dana, ovaj mora odlučiti u roku od 24 sata od dobijanja prigovora, a ako se usvoji – izbori se mogu ponoviti.

Glasači na biračkom mjestu 7, Azani i Vrševo, u Petnjici, glasaće ponovo u četvrtak jer je Opštinska izborna komisija usvojila prigovor DPS-a zbog nepoklapanja broja glasačkih listića i broja kupona, rekao je njen predsjednik Adis Duraković. Pravo glasa na biračkom mjestu 7, na ovim izborima imalo je 427 građana,prenosi Novi

Iako u slučaju ponavljanja izbora na bilo kom biračkom svi rokovi pa i onaj za proglašenje konačnih rezultata parlamentarnih izbora ponovo teku, Ivanović je izrazio nadu da se oni neće produžavati.

– Mi možemo da računamo da će ti izbori proći kako treba i da ćemo imati rezultate odmah kad se završe, 470 glasova je lako sabra. Sve obaveze imamo zakonom propisane do detalja i toga se držimo – rekao je Ivanović.

On je rekao da je krajnji rok da DIK proglasi konačne rezultate izbora 14. septembar, navodeći da će “učiniti sve da ispoštuju zakon”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh