Region

Nezapamćen užas kod komšija: Starac držao čovjeka kao roba devet godina

Nesretniku nisu bili obezbjeđeni ni osnovni higijenski uslovi za život.

Policija - Srbijadanas.com

Opštinsko državno tužilaštvo u Koprivnici (Hrvatska) ispitalo je 67-godišnjaka i donijelo rješenje o sprovođenju istrage protiv njega zbog osnovane sumnje na izvršenje krivičnog djela ropstva.

Postoji osnovana sumnja da je 67-godišnjak od početka 2012. do avgusta 2020. godine na svom poljoprivrednom gazdinstvu u okolini Koprivnice, kršeći odredbe Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i odredbe Povelje Evropske unije o osnovnim pravima, iskoristio teške lične prilike i siromaštvo 50-godišnje žrtve i prisilio ga da svakodnevno obavlja teške fizičke poslove na gazdinstvu bez ikakve novčane naknade – navode u DORH-u.

Starac pritom svom robu nije obezbjedio zdravstvenu zaštitu, ali ni osnovne higijenske uslove za život, ograničio mu je slobodu kretanja i socijalne kontakte, uz to fizički ga kažnjavajući, piše “Večernji“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh