Region

Dr Predrag Kon: Čovjek je zdrav onda kada više nema simptome, a ne kada test pokaže

Preporuke za prestanak izolacije Krizni štab je donio na osnovu odluke Svjetske zdravstvene organizacije.

Dr Predrag Kon - Tanjug, Slobodan Miljević

Još od sredine juna SZO je dao preporuku u kojoj je jasno prikazano zašto test nije obavezan za ukidanje izolacije, rekli su članovi Kriznog štaba. Dr Predrag Kon je kao potvrdu ispravnosti takve odluke rekao da su simptomi bolesti najznačajniji pokazatelj i ako prestanu, posle 14 dana nema posebnog razloga za testiranje.

“Čak i ako bi testiranjem otkrili prisustvo virusa 14 dana nakon prestanka simptoma, taj virus više nije sposoban da nekoga zarazi. Potrebno je najmanje tri dana bez ikakvih simptoma da bi se od tada računalo narednih 14 dana. Mnogo je bitan kontrolni pregled i daleko je značajniji od samog nalaza. Dešavalo se da čovek ima negativan nalaz, a ima ozbiljne simptome. Sam lekar je taj koji ga isključuje iz izolacije i preporučuje dalje mere. Događalo se i da je čovek zdrav i ne prenosi virus, a ima pozitivan nalaz. Otkriće ostataka virusa, odnosno prisustvo nukleinske kiseline ne pokazuje da je virus živ i sposoban da izazove bolest”, rekao je dr Kon na konferenciji Kriznog štaba.

Da je Srbija među poslednjima zadržala kontrolno testiranje nakon preležane bolesti, odnosno konzervativni pristup, potvrdila je dr Darija Kisić Tepavčević.

“Osoba se ne pušta iz bolnice onda kada je nakaz negativan, nego kada je kliničkim pregledom i laboratorijskim nalazom utvrđeno da je došlo do povlačenja bolesti.”

Ona je takođe podsetila da je za slučajeve kod kojih je virus asimptomatski obavezna izolacija od 14 dana.

“Postoje situacije kada je potrebno testiranje i to obično kod onih koji rade na visokorizičnom odeljenju ili kod pacijenata sa autoimunom deficijencijom”, rekla je dr Kisić Tepavčević, prenosi .b92.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh