Region

Kolone na granici, stranci u velikom broju napuštaju Hrvatsku

Sve veći broj stranih turista napušta Hrvatsku preko slovensko-hrvatske granice, dijelom zbog kraja turističke sezone, dijelom zbog restrikcijskih mjera koje su pojedine europske države i Velika Britanija uvele za svoje državjane koji borave na odmoru u Hrvatskoj.

Hrvatska granica, turisti - N1

Zbog novih pravila europskih zemalja i porasta broja zaraženih u Hrvatskoj, na graničnim izlazima stvaraju se gužve, ali ima i turista koji tek dolaze na hrvatsku obalu.

Na pojedinim graničnim prijelazima koji vode iz Hrvatske stvaraju se gužve, na prijelazu Macelj u popodnevnim satima kolona u smjeru Slovenije je bila duga oko pola kilometra, a preko ovog prijelaza vraćaju se većinom slovenski, njemački, poljski i austrijski turisti.

Dijelom su na graničnom prijelazu Macelj i hrvatski i bh. državljani koji rade u nekoj od susjednih država.

Građani koji se vraćaju u države koje to zahtijevaju, poput Austrijanaca, prije puta uzeli su PCR test na koronavirus kako bi mogli neometano boraviti u državi iz koje su došli na odmor u Hrvatsku.

Jack iz Velike Britanije koji je na odmoru boravio s obitelji vraća se kući.

“Cesta će biti prohodna, samo moramo malo čekati ovdje na granici”, kaže Jack.

Svjestan je da će na povratku morati provesti dva tjedna u samoizolaciji.

“Zaposlen sam i naravno da će to utjecati na moj život. Hrvatska je lijepa. Doći ću opet jer volimo Hrvatsku”, poručuje ipak Jack.

Na prijelazu je oko 18 sati bilo i nekoliko kamiona turskih regitarskih oznaka iz Istanbula koji su, uz manji zastoj, uspješno prešli na slovensku stranu granice.

Preko prijelaza u koloni su čelaka i dvojica turista iz Poljske koji se vraćaju u svoju zemlju jer im je završio odmor, kažu, ne zbog opasnosti od koronavirusa.

Slovenija je prije dva dana stavila Hrvatsku na crvenu listu, tako da svi koji ulaze u Sloveniju iz Hrvatske, uključujući i slovenske državljane, moraju u dvotjednu izolaciju, dok je nesmetan tranzit kroz Sloveniju dalje moguć.

Slovenci se s odmora iz Hrvatske bez obvezne karantene ipak, mogu vratiti najkasnije u ponedjeljak.

Hrvatsku je jučer napustilo oko 20.000 turista, više od 4.300 Slovenaca, oko 4.000 Nijemaca, te velik broj državljana Velike Britanije koja je dala kratak rok za povratak u zemlju svima koji borave u Hrvatskoj.

U protekla 24 sata zabilježeno je rekordnih 306 novih slučajeva zaraze koronavirusom pa su trenutno u Hrvatskoj danas 2.052 aktivna slučaja.

Na crvenu listu Hrvatsku su nakon Italije stavili Austrija, Slovenija i Velika Britanija, a Njemačka je na crvenu listu stavila selektivno Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh