Region

Kolona na Demerju duga 3 kilometra, na granicama se čeka više od sat vremena

Nakon što su Italija i Austrija uvrstile Hrvatsku na listu visokorizičnih zemalja, zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom, mnogi su se turisti iz tih zemalja odlučili na prijevremeni prekid godišnjeg odmora.

granicni prelaz

Upozorenje Austrijancima zbog putovanja u Hrvatsku na snazi je do ponedjeljka pa mnogi svojim ostankom ne žele riskirati eventualno uvođenje karantene.Pojačan je promet na cestama u priobalju, trajektnim pristaništima, većini cesta u smjeru unutrašnjosti, kao i na pojedinim graničnim prijelazima gdje su moguća i duža čekanja (više od jednog sata). Na autocestama u blizini odmorišta i čvorova mogući su kraći zastoji, vozi se u koloni i usporeno.

U smjeru Zagreba kod NP-a Lučko kolona je duga oko 2 km, kod NP-a Demerje kolona je duga oko 3 km.zmeđu čvora Maslenica i tunela Sveti Rok te kod čvora Karlovac u smjeru Zagreba povremeno se vozi u koloni u pokretu. Gužva se stvara i kod čvora Bosiljevo.

Na Istarskom ipsilonu povremeno je pojačan promet prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija u smjeru Slovenije.

Pojačan je promet prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija u smjeru Republike Slovenije. Kolona vozila duga je oko 3 km, a dijelom se proteže i na Istarski ipsilon.

Zbog pojačanog prometa i aktualnih kontrola, na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom prometu.

Pojačan priljev vozila kod NP Trakošćan u smjeru Republike Slovenije, kolona je duga oko 2 km. Vozila se povremeno zaustavljaju kod tunela Frukov Krč.

Na Krčkom mostu je pojačan promet u oba smjera.

Prekinut je promet na državnoj cesti DC228 u mjestu Kamanje zbog prometne nesreće.

Podsjetimo, prema odluci talijanske vlade, sve osobe koje iz Hrvatske ulaze u Italiju prilikom ulaska moraju imati negativan test na koronavirus koji nije stariji od 72 sata ili se testirati u roku od 48 sati od ulaska u Italiju.

Odluka se odnosi na državljane Republike Hrvatske, ali i na osobe koje su boravile u Hrvatskoj, uključujući i talijanske državljane. Tranzit kroz Republiku Italiju trenutno nije ograničen te za njega nije potreban negativan test. Ista mjera sutra stupa na snagu za Austriju.

“Imamo jako puno otkazivanja i ranijih odlazaka Talijana i Austrijanaca zbog preporuka iz njihovih zemlja. Austrijanci ne znaju što ih od ponedjeljka očekuje po povratku. Pratimo vijesti, Talijani su uveli testiranje, testiranje uvode i Austrijanci, a ako to naprave i Slovenci, možemo se pozdraviti sa sezonom. Taman smo mislili da ćemo lijepo odraditi i rujan, ali situacija se mijenja iz dana u dan”, rekao je za Glas Istre Roland Cinkopan, direktor Turističkog naselja Bi Village u Fažani.

To se naselje i kamp velikim dijelom oslanja na goste sa sjevera Europe, no Skandinavci i Nizozemci ove su godine podbacili. Glavninu gostiju čine Nijemci, a odmah za njima su Slovenci,piše Index

“Talijani nam čine udio od 13 posto gostiju, Austrijanci su na 4 do 5 posto, ne izgleda puno, ali i to je značajno. Nijemci su nam za sada glavni, bila bi katastrofa kada bi i u Njemačkoj donijeli slične preporuke”, poručuje Cinkopan.

U Hrvatskoj je službeno na odmoru oko 3000 austrijskih državljana, ali vlasti smatraju da je brojka i višestruko veća. Informacije o režimu ulaska u Austriju, dok smo razgovarali s predstavnicima istarskih kampova, još nisu bile objavljene.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh