Region

Srbija zatvorila granice za 4 susjedne države: Šta morate imati da pređete granicu

Građani Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Bugarske i Rumunije moraju da imaju negativan nalaz na PCR testu na koronavirus ne stariji od 48 sati ukoliko žele da uđu u Srbiju.

Srbija - Nezavisne.com

Iako je samo dan ranije dr Branislav Tiodorović rekao da “nema mnogo dileme da će se na spisku naći Brazil i Indija, te da mora da se izvrši dobra procjena za evropske zemlje“, rampa je trenutno spuštena samo za putnike iz četiri komšijske države, prenosi “Novi“.

Ali ne i za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Sve zemlje smo podijelili u tri kategorije – u crvenu, plavu i zelenu. Crvena je ona koja ima zaražavanje od 25 na 100.000 stanovnika, plava između 10 i 25, a zelena ona koja ima ispod 10. Držali smo se podataka Evropskog centra za zarazne bolesti – objasnio je dr Tiodorović i dodao “da je Hrvatska u plavoj, ali sa tendencijom rasta“.

Prema posljednjim podacima sajta Worldometers Hrvatska trenutno ima 1.060 aktivnih slučajeva, odnosno 25,2 zaraženih na 100.000, te su već zagazili u crvenu zonu, a slična situacija je sa Bugarskom – 66,3 oboljelih na 100.000, Rumunijom 175,3 na 100.000 stanovnika i Sjevernom Makedonijom koja ima 147,5 aktrivnih slučajeva na 100.000 žitelja.

Interesantni su, međutim, slučajevi BiH i Crne Gore, gdje možda nisu baš bili odlučujući samo epidemiološki podaci.

Naime, BiH ima trenutno 5.720 aktivnih slučajeva, odnosno 163,4 na 100.000 stanovnika, računajući zajedno Federaciju i Republiku Srpsku. Dakle, duboko u crvenoj zoni.

Međutim, s obzirom na to da BiH nikada nije zatvarala granicu sa Srbijom, ovakva odluka bila je očekivana.

Možda je to bilo očekivano i u slučaju Crne Gore.

Crna Gora ima 1.105 aktivnih slučajeva korona virusa, odnosno čak 178 zaraženih na 100.000 građana! Dakle, takođe duboko u crvenoj zoni.

Konačno, na samoj granici između plave i crvene zone nalazi se i Grčka sa 24,3 oboljela na 100.000 stanovnika i to sa tendencijom dramatičnog rasta.

Na crvenoj listi mogle bi da se nađu i mnogobrojne druge vanevropske zemlje poput Indije, Brazila, Kolumbije, Čilea, Katara…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh