Region

Zavladala opaka panika kod komšija: Da li će dobiti svoja sredstva nazad? Banka prestala s radom, a novac zarobljen

Centralna banka je oduzela dozvolu banci zbog nepoštovanja minimalnih zahtjeva za poslovanje.

Novac - Ilustracija / Srbijadanas.com

Nakon što je Centralna banka Sjeverne Makedonije oduzela dozvolu Eurostandard banci AD Skoplje, među štedišama je zavladala panika.

Naime, više od 100.000 računa je blokirano što ih spriječava da povuku sredstva.

Centralna banka je oduzela dozvolu banci zbog nepoštovanja minimalnih zahtjeva za poslovanje.

Iznervirani dio građana prekjuče je zatražio rješenje pred vratima Eurostandard banke, koju je zapečatila Narodna banka. Građani su ljuti, jer kažu da nemaju rezervnih prihoda da bi preživjeli ovaj mjesec.

U Fondu za osiguranje depozita rekli su da bi građani trebalo da počnu da primaju svoju mjesečnu zaradu i štedne uloge najviše za 20 dana.

Centralna banka Sjeverne Makedonije saopštila je da oduzimanje licence Eurostandard banci neće ugroziti stabilnost bankarskog sistema, jer je 30. juna banka imala samo 1,3 posto ukupne imovine sistema, 1,7 posto depozita i 1,6 posto kredita, navodi centralna banka u saopštenju u srijedu.

Eurostandard je posljednjih meseci bio pod strogim nadzorom zbog rizika u svom poslovanju, rekla je guvernerka Anita Angelovska-Bezoska tokom onaljn konferencije za novinare, prenosi “Srbija Danas“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh