Region

Vučić: Razumjeli smo poruku Ambasade SAD o kineskom oružju

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je u utorak da je razumio kritiku Ambasade SAD zbog kupovine kineskog oružja i napomenuo da tumači to kao političko saopštenje.

Aleksandar Vučić - Screenshot

“Nama svaki put kada se odlučimo za nešto da kupimo (od oružja) uvek neko ima nešto protiv i to je logično”, rekao je Vučić prilikom obilaska Savskog trga u Beogradu.

On je u svom prvom komentaru na izjavu iz Ambasade SAD u Beogradu koja je 10. avgusta za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekla da bi vlade trebalo da su svesne kratkoročnih i dugoročnih rizika i cene koju povlači poslovanje sa kineskim kompanijama, rekao da Srbija još uvek nije kupila kineski raketni sistem protivvazdušne odbrane FK-3, ali da je “razmišljano o tome”.

“Uvek ćemo sami donositi odluke. Uzgred FK-3 nije na spisku američkih sankcija”, rekao je Vučić.

U pisanoj izjavi Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za RSE navodi se i da je nabavka vojne i odbrambene tehnike suverena odluka svake zemlje.

Ambasada SAD ističe i da bi svaka zemlja “trebalo da može da ima poverenja da nabavka opreme neće ugroziti njenu nacionalnu bezbednost kao ni njen ekonomski suverenitet”, ali da tog poverenja ne može da bude “ako su prodavci vojne i odbrambene opreme zavisni od autoritarne vlasti kakva je u Narodnoj Republici Kini”.

Kupovina raketnog odbrambenog sistema FK-3 je uvrštena u godišnji izveštaj državne kompanije Jugoimport SDPR, koji je priložen prošle nedelje Agenciji za privredne registre Srbije.

Vučić je podvukao i da je Srbija “slobodna suverena zemlja” i napomenuo da neće ugroziti interese zemlje.

Vučić je tokom svog obraćanja prokomentarisao i izvoz oružja u Jermeniju, što je stvorilo diplomatske probleme u odnosu Srbije i Azerbejdžana. On je ponovio da su i Jermenija i Azerbejdžan prijatelji Srbije.

“Koja je to zemlja kojoj smemo da prodamo (oružje)?”, rekao je Vučić. On je napomenuo i da Srbije poštuje međunarodne standarde i end-user sertifikate (kojima se definiše ko je krajnji korisnik izvezenog oružja) i da ne izvozi u zemlje pod sankcijama.

Predsednik Srbije je napomenuo i da u odbrambenoj industriji Srbije rade 17 hiljada ljudi, koji žive od izvoza oružja u inostranstvo i prodaji dela proizvodenog oružja srpskoj armiji.

“Moj posao kao vrhovnog komandanta je da gradim vojsku koja je snažnija. Pomoći ćemo dodatno odbrambenoj industriji, ali i ti ljudi moraju da se bore za nova tržišta i nadam se da će imati podršku u Srbiji”, rekao je Vučić, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh