Region

O ozbiljnosti COVID-19: Dječak od 14 godina završio na respiratoru

Od početka pandemije u Srbiji je gotovo 300 djece primljeno u Dječiju kliniku KBC Dr. Dragiša Mišović. Sada je na odjeljenju njih osmero i dobra vijest je da se taj broj smanjuje iz dana u dan.

Respirator - SlobodnaDalmacija.hr

Trenutno je na odjeljenju najmlađi pacijent beba od 37 dana, dok najstarije dijete ima 15 godina, kaže rukovodilac ove ustanove Olivera Ostojić.

“Sva su djeca dobro i na planiranim terapijama. U suštini, uvijek imamo djecu različitih uzrasta, od novorođenčadi do 18 godina, tako da nema većih iznenađenja”, ističe ona.

Kako dodaje, sredinom jula imali su najveći broj prijema u ovom talasu, ali se u posljednje dvije sedmice taj broj smanjio. Također, Ostojić naglašava i bitnu razliku između dva pika pandemije, tj. govori da se sada javlja ozbiljnija klinička slika kod tinejdžera.

“U ovom periodu imali smo mnogo više djece starijeg uzrasta koja su ozbiljnije bolesna i čija je klinička slika ličila na odrasle. U prvom talasu nismo imali nijedno dijete koje je zahtijevalo potporu tercijarne zdravstvene zaštite, odnosno prijevod u Tiršovu ili Institut za majku i dijete. U ovom talasu smo troje djece preveli u tercijarne ustanove, a jedno je čak bilo na respiratoru”, kazala je Ostojić te je dodala da je zabilježen i slučaj da je dječak od 14 godina dva dana proveo na respiratoru.

“To je jedino dijete koje je moralo da dobije mehaničku potporu disanja, ali srećom samo na dva dana. Od mlađih s ozbiljnijom bolesti imali smo samo dijete od pet godina iz Tutina. Svi ostali s težim kliničkim slikama su imali 14-15 godina i stariji”, istakla je Ostojić.

Međutim, govori da su i djeca koja su imala simptome poput temperature, povraćanja i proliva sada u lošijem stanju nego u prvom naletu virusa.

“U ovom periodu imali su ozbiljniju rendgensku sliku upale pluća, te je njihovo bolničko liječenje podrazumijevalo i ozbiljniju terapiju. Za razliku od prvog talasa, osim što su bili pozitivni, niko nije bio ozbiljnije bolestan”, zaključila je Olivera Ostojić, prenosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh