Region

Vučuć: “Oluja je za mene najveće etničko čišćenje u Evropi poslije Drugog svjetskog rata”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je komentirao još jednom odlazak u Knin političkih predstavnika Srba u Hrvatskoj na proslavu i obilježavanje Dana pobjede kritikujući takav potez. Govorio je o etničkom čišćenju Srba u Oluji, ali je neke lekcije iz bliske prošlosti očito “zaboravio”.

Aleksandar Vučić - RTS.rs

Nesumnjive zločine koji su se dogodili u Oluji nad srpskim stanovništvom Vučić je nazvao etničkim čišćenjem. Zbog toga je po njemu pogrešno što su politički predstavnici Srba u Hrvatskoj odlučili prisustvovati tom obilježavanju u Kninu. Vučić smatra da su se Boris Milošević koji je potpredsjednik Vlade Hrvatske i Milorad Pupovac, predsjednik Samostalne Demokratske Srpske Stranke (SDSS) Hrvatske, trebali konsultovati sa Srbijom i bh. entitetom Republika Srpska o odlasku u Knin, prenosi “Klix“.

Srpski politički predstavnici u Hrvatskoj, za razliku od onih u BiH očito vode nezavisnu politiku i žele napraviti određene iskorake u odnosu prema prošlosti u Hrvatskoj.

Tako je predsjednik Srbije kazao da mu je porazno da se od srpskih predstavnika traži da “slave etničko čišćenje”.

“Oluja je za mene najveće etničko čišćenje u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Ako neko zna neko drugo neka mi kaže. Ja znam da je bilo većih etničkih čišćenja u Aziji i Africi, ali na tlu Evrope ne znam”, kazao je Vučić danas u Beogradu.

Video u kojem Vučić komentira ovu temu pogledajte na videu od 43:20 do 44:35.

Ne sporeći zločine počinjene u Oluji i stradanje srpskog civilnog stanovništva, evidentno je da je Vučić namjerno “preskočio” neke lekcije iz bliske prošlosti pa tako zanemaruje sudski presuđeni genocid u Srebrenici. A šta je genocid nego najveće etničko čišćenje u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. A desio se tik ispred dvorišta Srbije, u Srebrenici.

A kada će u BiH doći do iskoraka u odnosu prema prošlosti, možda je hrvatski scenarij dobar primjer, ali taj scenarij mora pratiti nezavisna srpska politika u BiH koja neće svaki put odlaziti preko Drine po mišljenje.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh