Region

Dua Lipa nakon salve kritika i uvreda iz Srbije, ponovo se oglasila

Jako sam tužna i ljuta što je moja objava pogrešno shvaćena od strane nekih grupa i pojedinaca koji promoviraju etničku razdvojenost, nešto što ja strogo odbijam

Dua Lipa - Amazon.com

Nakon što je ovih dana postala najomraženija osoba u Srbiji, Dua Lipa se na svom Instagram profilu oglasila o čitavoj situaciji.

“Namjera mog prethodnog posta nije bila da izazove mržnju. Jako sam tužna i ljuta što je moja objava pogrešno shvaćena od strane nekih grupa i pojedinaca koji promoviraju etničku razdvojenost, nešto što ja strogo odbijam. Svaki put kad objavim nešto o Kosovu, u komentarima nastane haos, čak i ako se radi o lijepim stvarima kao što su hrana i muzika, i susrećem se sa snažnim otporom prema autentičnoj albanskoj kulturi. Svi zaslužujemo biti ponosni na svoj porijeklo, odakle god da smo. Samo želim da moja zemlja bude predstavljena na kartama i da mogu s ponosom pričati o svojim albanskim korijenima i rodnoj zemlji. Ohrabrujem sve da prihvate svoje naslijeđe i da uče i slušaju jedni od drugih. Mir, ljubav i poštovanje prema svima”, napisala je britanska pjevačica kosovskog porijekla.

“Jako dobro rečeno”, napisala joj je Yolanda Hadid, majka manekenki Gigi i Belle, te Duinog dečka Anwara. Njenu objavu lajkala je i Gigi.

No, njena nova objava nije umirila Srbe pa su se ispod objave ubrzo nanizali njihovi komentari sa srpskim obilježjima i napadima na Duu Lipu.

U subotu, 18. juna, Dua je na Instagramu objavila zahtjev Appleu da jasno naznači granice Palestine i Kosova. Naime, granice Kosova na Appleovim kartama trenutno nisu jasno izražene kao granice drugih država, odnosno blijeđe su i tanje, piše BBC.

Potom je objavila link na tekst “Zašto Kosovo nije i neće biti Srbija”, što je dodatno rasplamsalo dotad već žustru raspravu.

Lipa je potom u nedjelju objavila fotografiju zastave koja je srpskoj javnosti poznata iz slučaja dron, kada je tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u nogometu prekinut meč Srbije i Albanije u Beogradu.

“Autohtoni – pridjev (stanovnik nekog mjesta), starosjedilac, a ne potomak migranata ili kolonista”, poručila je uz fotografiju.

Dio korisnika Twittera potom je pokrenuo kampanju protiv nje, uz hashtagove #dualipaisoverparty (Dua Lipa je gotova, žurka) i #canceldualipa (Ukinite Duu Lipu). Masovno se poziva na prijavljivanje njenih profila kako bi ih društvene mreže uklonile.

View this post on Instagram

❤️

A post shared by DUA LIPA (@dualipa) on


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh