Region

Slovenija: Od ponedjeljka svi koji dolaze iz crvenih zona moraju u karantin

Slovenija će od ponedjeljka izdavati rješenja o obveznoj karanteni onima koji dolaze iz “crvenih” zona na svim graničnim prijelazima s Hrvatskom, potvrdio je u petak ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Granica sa Slovenijom - Nezavisne.com

Riječ je o onim slovenskim državljanima ili strancima s prebivalištem u Sloveniji koji su boravili u zemljama s “crvene liste”, visokorizičnim zbog epidemije covida-19, poput Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije, Kosova i Crne Gore, a tranzitiraju preko Hrvatske.

Njima su se do sada odredbe o obvezujućoj karanteni izdavale samo na 4 prijelaza.

Kažu da će sve trajati 5 do 7 minuta

Odredbe o karanteni uručivat će granična policija, nakon što ih automatski, u elektroničkom obliku, izda ministarstvo zdravlja, a postupak će trajati 5 do 7 minuta, kazao je Hojs.

Dodao je da se u vrijeme velikog prometa u dane vikenda na prijelazima mogu očekivati i duža čekanja, osobito na glavnim prijelazima kao što su Gruškovje/Macelj i Obrežje/Bregana.

Zadnja tri dana Slovenija bilježi 19 novih slučajeva zaraze dnevno, a glasnogovornik vlade Jelko Kacin kazao je u petak da su svi novi slučajevi iz već poznatih žarišta, da im je zaraza potvrđena testiranjem dok su se nalazili u izolaciji te da je dobro što je reprodukcijski broj širenja zaraze ispod jedan, što se smatra znakom da je širenje zaraze pod kontrolom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh