Region

Pakao njemačke porodice u Hrvatskoj zbog korone: Došli na produženi vikend, a zadržali se četiri mjeseca

Njemačka porodica koja je doputovala na hrvatsko ostrvo Cres, gde ima brodić, na produženi vikend još 12. marta, zbog korona virusa još se nije vratila u Minhen.

More - Ilustracija/Nezavisne.com

Tročlana porodica odlučila je preko noći da iz Minhena krene prema Cresu, da bi proveli produženi vikend i pripremili brod za putovanje.

Sve je teklo mirno, koliko je moglo biti u tom početnom haosu. Stigli smo na naš ‘Merlin’ oko 14 sati. Tačno, ali tačno tri sata kasnije, zove nas prijatelj. ‘Gdje ste’, upita. Evo nas na Cresu, odgovorismo – ispričala je Sabina Rist, poreklom Slovenka.

Potom je uslijedilo pitanje: “Pa je l” vi znate da su granice zatvorene?!”.

A, a onda je, kaže, nastao šok.

Porodica Rist, Sabina, njen suprug Volfgang i osmogodišnja kći Elina shvatili su – zarobljeni su.

Dok si rek’o keks, zatvoreno je sve, a ubrzo i trajektne linije – ispričala je Sabina. opisujući kako se lijepi četverodnevni izlet u Hrvatsku pretvorio praktično u boravak u kavezu.

Ipak, odlučili su da ostanu, a nakon što su organizovali Elinu školu i suprugov posao putem interneta, Sabina kaže da je u početku sve bilo super.

Družili smo se, šetali, gledali TV, kuhali i otkrivali recepte na brodu, a dobro je što nismo morali u samoizolaciju. Ali ubrzo, znate, nije bilo baš sve lako. Mali prostor, odlazak u trgovinu pod maskama, gdje su nas pratili razni pogledi jer govorimo njemački… – ispričala je Sabina.

Policija je takođe obavila razgovor sa njima, objasnili su im situaciju.

Konačno nije za žaljenje, ljepše je na moru, na Cresu, u ovoj divnoj marini, nego negdje zatvoren u stanu. Šetnja i bicikli ubrzo su nam postali najbolji prijatelji, iako nas ni vrijeme nije baš mazilo. Ali, neka, jedno, i to veliko iskustvo više – ispričala je Sabina i dodala da je kćerka Elin na Cresu završila i treći razred minhenske osnovne škole, prenosi “Telegraf“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh