Region

Predsjednica Evropske komisije pozdravila obnovu dijaloga Kosova i Srbije

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fan der Lajen (Ursula von der Leyen) pozdravila je obnovu dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Ursula von der Leyen - Screenshot

“Ponudiću moju punu podršku za buduće korake u ovom procesu”, istakla je Ursula fan der Lajen na njenom Twitter nalogu.

Beograd i Priština su u nedelju, 12 jula formalno obnovili pregovarački proces nakon skoro dve godine zastoja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti (Avdullah) su se sastali virtuelno uz posredstvo šefa evropske diplomatije Žozep Borelja (Joseph Borell) i specijalnog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka.

Video-konferencija koja je obeležila obnovu dijaloga je organizovana nakon samita u Parizu, 10. jula, kojem je domaćin bio francuski predsednik Emanuel Makron, zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Kako je saopšteno na kraju video-konferencije, strane su se složile o elementima u budućem procesu i utvrdile teme o kojima će se raspravljati narednog 16. jula, kada će se strane fizički sastati u sedištu Evropske unije kako bi nastavile dijalog.

Briselski dijalog je bio u zastoju od novembra 2018. godine, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh