Region

Sjeverna Makedonija: “Srebreničkim cvijetom” odana počast žrtvama genocida

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici u bošnjačkom selu Gornje Orizare u općini Veles u Sjevernoj Makedoniji hortikulturno je uređen dio prostora parka u obliku “Srebreničkog cvijeta”.

Tabla s imenom Sjeverna Makedonija - Beta.rs

Predsjednik Mesne zajednice Gornjeg Orizara Enver Kartalović u izjavi za AA kazao je da projekat “Srebrenički cvijet” realiziraju u saradnji s općinom Veles.

“Za mještane Bošnjake iz Gornjeg Orizara ovaj ‘Srebrenički cvijet’ je naša mala simbolična gesta, za koju smatram da šalje veliku poruku ne samo ovdje, već i mnogo šire, a to je da i nakon 25 godina Bošnjaci s ovih prostora ne zaboravljaju genocid i dijele bol s porodicama svih žrtava genocida u Srebrenici”, rekao je Kartalović.

Prema njegovim riječima, “Srebrenički cvijet “za mještanje Gornjeg Orizara ima veliku važnost.

“Njegova važnost je u tome što će ovaj cvijet podsjećati buduće generacije da je u julu 1995. godine nad bošnjačkim narodom izvršen genocid i biće svojevrsna veza s Bošnjacima iz Bosne i Hercegovine, ali i šire. Zahvalnost lokalnim vlastima u Velesu za ovaj gest i mogućnost da na ovaj način simbolično izrazimo poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici”, dodao je Kartalović.

U junu mjesecu Općina Veles, kao jedna od općina u Sjevernoj Makedoniji u kojoj žive Bošnjaci, prihvatila je zahtjev Bošnjaka za obilježavanje 25. godišnjce genocida u Srebrenici.

Inicijatori ovog prijedloga su Nedžad Mehmedović, zamjenik ministra za politički sistem i odnose među zajednicama u Sjevernoj Makedoniji, Almira Papić, predsjednica bošnjačkog udruženja “Šadrvan” i Senida Čizmić, građanska aktivistkinja.

Godinama unazad bošnjačka udruženja u zemlji organiziraju broje događaje, među kojima i tradicionalni “Marš mira” povodom obilježavanja genocida u Srebrenici, a ove godine, marš i masovna okupljanja se ne održavaju zbog situacije s koronavirusom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh