Region

Epidemiolog otkrio: “Svakog koga sretnete možete da smatrate zaraznim od korone”

Aktivnost koronavirusa je sve veća i nalazimo se u maksimumu koji će trajati makar još sedmicu dana.

Dr Predrag Kon - Tanjug, Slobodan Miljević

Ove podatke iznio je sinoć epidemiolog dr Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa u Srbiji, gostujući u Dnevniku “RTS”.

Prema njegovim riječima, povećan broj težih slučajeva i pacijenata na respiratorima posljedica je povećane aktivnosti virusa.

Osnovna stvar je da je došlo do prenosa virusa a prenos se omogućava direktnim kontaktom što znači da je naše ponašanje dovelo do toga – istakao je Kon.

Drugi pik prvog talasa koronavirusa u Srbiji pokazuje svoju snagu – u posljednja 24 sata testirano je 8.626 osoba, 272 je pozitivno, a četiri osobe su preminule.

Osnovno je da shvatimo da je među testiranima, recimo u Beogradu, i do 85 posto pozitivnih.

Epidemiološka situacija je nepovoljna i neophodno je sprovoditi mjere. Zaštita maskama kada ih svi koriste je čak 99 posto, a ako ih ne koriste svi onda je znatno manja, 30 posto. Situacija je sada takva da svakoga koga sretnete može biti zarazan i to mora tako da se posmatra – naglasio je Kon.

Kada je riječ o tome da je među oboljelim sve više mladih, Kon kaže da je to uobičajeno kada duži period imate lakšu sliku takozvano prokužavanje, a onda naiđe period kada se situacija naglo pogorša.

Na pitanje da li će biti donijeta odluka o ograničenom okupljanju na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, Kon kaže da to nije toliko važno koliko da se poštuju već donijete mjere.

Da li će nove mjere biti donijeti ili ne odlučit će Krizni štab, ali ukoliko se poštuju već donijete onda nove nisu potrebne – kaže Kon.

Kada je riječ o noćnim klubovima, Kon kaže da ako se budemo oslanjali samo na donošenje mjera imat ćemo ekonomsko propadanje ne samo vlasnika tih objekata, već i zaposlenih koji tamo rade kao i njihovih porodica, prenosi “Blic“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh