Region

Kon pojasnio: “Pacijent koji je preminuo od infarkta registrovan kao žrtva korone”

Epidemiolog Predrag Kon pokazao je kovid medicinsku dokumentaciju za grad Beograd, ističući da se u svakom registratoru nalaze podaci o svakom pojedinačnom slučaju.

Predrag Kon - Tanjug.rs

Kon je za “N1” rekao da bi revizija broja zaraženih i preminulih od korona virusa podrazumijevala da se svaki pojedinačni papir pregleda i ponovo unese u bazu.

Kada je u pitanju, kako navodi “N1”, neslaganje zvaničnih brojki i onoga što se nalazi u kovid bazi ‘Batuta’, Kon je naveo da nema razloga ni u koga da sumnja, ali da su se svi podaci slivali sa jednog mjesta, sa kog bi trebalo dobiti adekvatne i potpune odgovore.

On je ocijenio da bi trebalo što prije raščistiti dilemu da li su tačni ili ne zvanični podaci o broju zaraženih i preminulih od Kovida-19 i napraviti hitnu reviziju smrti.

Kon je, takođe, rekao da su se iz navedene dokumentacije ubacivali podaci u bazu, i da je na početku smrt prijavljivana kao što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i rekao – iako je pozitivni pacijent preminuo od infarkta, on je registrovan kao žrtva Kovida-19.

Prema njegovim riječima, rutinski je da se rade revizije i smrtnih slučajeva i samog oboljevanja, kada dolazi do ‘čišćenja’ podataka.

Epidemiolog Predrag Kon navodi da očekuje da će se to i u ovom slučaju raščistiti i da će transparentnost povratiti povjerenje građana.

Upitan da li mu je neko od političara iz vlasti pružio objašnjenje o neslaganju podataka, Kon je rekao da je imao nekolicinu razgovora i da je od svih dobio uvjerenje da se radilo ispravno.

Pogotovo sa ljudima koji nisu u medicinskoj struci nemam ni posebnog razloga da sumnjam u tako nešto, nemam razloga ni u koga da sumnjam. Postoji činjenica da su se ti podaci slivali da sa tog mjesta sa kog su se slivali, odakle treba da dobijemo adekvatne i potpune odgovore – rekao je član Kriznog štaba.

Upitan o konferencijama za medije Kriznog štaba, koje se više ne održavaju, Kon kaže da je on lično za njih spreman i da sa tim nema problem.

Na pitanje zašto ‘Batut’ više ne objavljuje broj zaraženih i izliječenih, Kon je rekao da to zavisi od ažurnosti svih kolega, dodajući da je to, na žalost, srpski scenario.

Ja i sad mislim da kada sve prođe nećemo da se stidimo. To je jedna sitnica u ogromnom naporu kojem smo izloženi. To što se ne popunjava da li je neko oporavljen, pa nam se gomilaju ti koji su aktivni. Ako je čovjek otpušten tada je trebalo to da bude upisano, a u ovom slučaju samo ukucano – navodi Kon.

Slična stvar je, kaže, i sa onima koji su na kućnom liječenju.

Tu smo situaciju već imali i onda se to moglo samo administrativno riješiti, ali nije bio problem, jer je prošao određen tok vremena, pa su definisani kao izliječeni. Tada je nastao taj ogroman broj izliječenih. To je trebalo jasno objasniti, drugo je da li će neko prihvatiti – napominje epidemiolog, prenosi “Tanjug”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh