Region

Vučić: U BiH bolja situacija nego u Srbiji? To je tako nerealno

Vučić je rekao da nikome neće dozvoliti da se igra sa mirom i stabilnošću u Srbiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kojeg od četvrtka nikako nije bilo u javnosti, rekao je danas da neće dozvoliti da se ruše dobri odnosi Srba i Bošnjaka u Novom Pazaru, gdje ekstremisti ruše nacionalni mir i stabilnost i govore da je u tom gradu užasna situacija kada je riječ o zarazi virusom korona.

Vučić je rekao da nikome neće dozvoliti da se igra sa mirom i stabilnošću u Srbiji.

On je naveo da je vidio da su, usred svih tih pritisaka i muka kojima je Srbija bila izložena, pojedini novopazarski političari, među kojima gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac, uputili pismo BiH da traže pomoć u borbi protiv virusa korona.

“Ja sam rekao, nema problema, koga god hoćete pošaljite, ako mislite da ima potrebe. Ali, ako mislite da je situacija u BiH bolja nego u Srbiji, to je toliko nerealno”, rekao je Vučić za TV “Pink” i dodao da to shvata kao politički pritisak.

Vučić je zatražio da mu pokažu ijednu bolnicu u BiH koja izgleda kao ona u Novom Pazaru, a da ne priča o snabdjevenosti medicinskom opremom.

“Ali, ako je nekome lakše da kaže `evo mi Bošnjaci smo zabrinuti za Bošnjake`, ja nemam nikakav problem. Dobrodošli ste, dođite i uverite se, da ulijete dodatnu energiju svom narodu”, poručio je Vučić.

On je podsjetio da je BiH dozvoljeno da otvori konzulat u Novom Pazaru, te dodao da je Srbija otvorila svoje konzulate širom BiH.

“Da li mislite da će bilo ko, sem Srbije, u Novom Pazaru da izgradi puteve, bolnice, vrtiće, škole? E pa, neće niko”, rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da je Srbija u Novi Pazar, Tutin, Sjenicu uložila više u infrastrukturu nego bilo koja vlast, a u dogledno vrijeme biće i više nego za vrijeme Tita.

“Neću da dozvolim da se ruše dobri odnosi Srba i Bošnjaka i da ekstremisti ruše nacionalni mir i stabilnost i govore da je užasna situacija u Novom Pazaru”, naglasio je Vučić.

On je rekao da treba uporediti izgled bolnice u Novom Pazaru i, na primjer, u Drvaru, gdje je većinsko srpsko stanovništvo, u Federaciji BiH.

“Zašto su neki želeli da politički zloupotrebe Novi Pazar, to je jasno”, rekao je Vučić i dodao da je razlog što je lista SNS-a pobijedila u Novom Pazaru to što su za nju glasali većinski i Bošnjaci, a ne samo Srbi.

Vučić je tvrdnje da bolnica u Novom Pazaru nije opremljena i da nema ničega nazvao “pokušajem najprljavije političke manipulacije, te dodao da je najsmješnije to što su osuđeni narko-dileri jučer u Novom Pazaru vikali premijerko Srbije Ani Brnabić da je lopov”.

On je rekao da u Novom Pazaru ima mnogo zaraženih lica, ali da je, na osnovu prikupljenih informacija, potpuno jasno da u tom gradu postoji jedna od najmodernijih bolnica koja ima svu opremu, uprkos lažima da respiratori ne rade.

“To su, ne samo notorne laži, nego gore od toga. Kada se igrate stvarima kada ljudi umiru, to pokazuje koliko loše želite svojoj zemlji”, naveo je Vučić i dodao da će iz drugih gradova Srbije u Novi Pazar doći ljekari na ispomoć.

On je rekao da je situacija u Beogradu deset puta teža nego u Novom Pazaru, ali je Novi Pazar plodno tlo da se podižu nacionalne tenzije, dodajući da se situacija i u Vojvodini pogoršava,piše Fokus.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh