Region

Srbija bi mogla dobiti prvu zastupnicu pod hidžabom, majka četvero djece i doktor nauka

Skupština Srbije mogla bi prvi put da dobije zastupnicu pod hidžabom, a radi se o Misali Pramenković, koja je treća na listi Stranke pravde i pomirenja.

Da li će Pramenković ući u Skupštinu znat će se nakon što Republička izborna komisija utvrdi konačne rezultate izbora, a predsjednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić smatra da je skoro izvjesno da će oni imati tri predstavnika u parlamentu.

– To je značajan uspjeh za Stranku pravde i pomirenja. U prošlom sazivu smo imali dva. Svakako da ćemo nastaviti svojim kursem autentičnog zastupanja svojih birača, a prije svega programa na osnovu kojeg smo dobili podršku – rekao je Zurkolić.

On očekuje da će u ovom sazivu Stranka pravde i pomirenja biti još značajniji, s obzirom na to da im je prethodni mandat bio prvi i da su, kako kaže, još hvatali prve korake u parlamentarnoj politici.

– Što se tiče zastupnice dr. Misale Pramenković, ona je treća na listi i za očekivati je bilo da bude izabrana. Ono što je javnosti skrenulo pažnju jeste da je ona pod hidžabom. Sa moje tačke gledišta to nije ništa čudno, narod bira predstavnike iz svojih redova – kaže Zukorlić.

Prema njegovim rečima, u kulturno-civilizacijskom smislu to predstavlja značajan iskorak i šalje važnu poruku, piše B92.

– Ja sam već iz Kuvajta i nekih arapskih muslimanskih zemalja dobio čestitke. To je zapalo za oči više nego neki drugi rezultati. Vidio sam da to razumiju kao kapacitet Srbije da svim svojim građanima omogući da budu zastupljeni u Narodnoj skupštini bez obzira na vjerske, etničke i druge razlike – rekao je Zukorlić.

On podsjeća da je stav njegove stranke da svi građani treba da imaju iste šanse, i žene sa hidžabom i žene bez hidžaba, odnosno i žene i muškarci, navodeći da su se za to zalagali kroz dosadašnje političko djelovanje,prenosi Faktor.

– U praktičnom smislu to sada potvrđujemo – istakao je Zukorlić.

Zukorlić je istakao da Misala Pramenkovioć doktor nauka, ugledna profesorica i majka četvero djece. Primjer žene koja je uspela da uskladi i porodicu i karijeru i da bude politički aktivna.

– To će i za parlament Srbije biti osvježenje i obogaćenje – ocijenio je Zukorlić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh