Region

U Međimurju potrovani deseci miliona pčela, pčelari nam otkrili na što sumnjaju

Deseci miliona pčela uginulo je proteklih tjedan dana u Međimurju. Nezapamćeni pomor pogodio je više od jedne trećine svih pčelinjaka u Međimurskoj županiji koja je zbog toga danas proglasila i elementarnu nepogodu.

index

Iako bi se zbog proglašenja elementarne nepogode moglo pomisliti da je neka prirodna katastrofa krivac za uništenje cijelih pčelinjih zajednica, istina je ipak drugačija. Pčele su potrovane.Policija uzela uzorke pčela, tla, biljaka, meda

“Najvjerojatnije je u pitanju neki insekticid kojim se protupropisno prskalo. Ne možemo ni u koga uprijeti prstom, ali imamo svoje sumnje. Uzorke tla, pčela, meda, ali i s obližnjih njiva je policija poslala u Centar za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić i uskoro bismo trebali dobiti njihove nalaze i doznati što je uzrok ovoj katastrofi”, rekao je za Index Željko Trupković iz udruge pčelara Agacija. Uništeno preko 1000 košnica

Trupkovićeve pčele nisu nastradale, on je jedan od sretnika koji je proteklog tjedna čistom srećom zatvorio svoje košnice, ali pčele puno njegovih kolega su nastradale.

“Do sada imamo prijave od 29 pčelara. To je preko tisuću uništenih košnica”, rekao je Trupković. Među prvima su stradale pčele Alojzija Friščića koji je doslovce pokopao pčele iz 25 košnica.

“Ovo je postao grobarski posao”

“Od pčelara sam postao grobar. Ovo je postalo ništa drugo nego grobarski posao. Pokopao sam 17 kanti od 15 litara punih pčela”, rekao je Friščić za Index.Friščić vjeruje da je insekticid koji je pobio njegove pčele prskan po polju uljane repice koja se ne uzgaja za konzumaciju nego za sjeme. Što god bio uzrok, a znat će se vrlo brzo, čim forenzičari završe s vještačenjem, Friščićev pčelinjak je uništen i trebat će mu godine da se oporavi. Već danima ovaj pčelar pokapa svoje pčele ni sam ne vjerujući što ga je snašlo.”Ako se otkrije tko je krivac, sve će završiti na tužbama za naknadu štete”

“Na to svašta bacaju jer se ne kontrolira tako strogo. Da, proglašena je elementarna nepogoda, ali ne vjerujem da će od toga biti ikakve koristi. Ako se otkrije tko je krivac, sve će završiti na tužbama za naknadu štete, a onda tko zna kako će sud odlučiti”, rekao je Friščić. rebat će mu dvije godine da se oporavi

Goleme gubitke ima i Damir Strojko kojemu je nastradalo preko dvije trećine pčela.

“Pčele još uvijek padaju. Ova sezona je za nas gotova, a trebali smo još dva puta ove godine vrcati med. Očekivao sam prinos od oko tone meda, ali od toga neće biti ništa. Trebat će mi sigurno dvije godine da se oporavim. Na sreću pčelari su solidarna zajednica i neki su mi već ponudili pomoć”, rekao je Strojko.Pčele krenule u grabež

Preživjelim pčelama je zatvorio košnice i dohranjuje ih, ali još uvijek ne zna hoće li preživjeti. Raspad pčelinih zajednica stvara probleme i pčelarima koji nisu izravno pogođeni.

“Kada se raspadne zajednica, pčele više ne komuniciraju i počne grabež. Pčele napadaju druge zajednice i kradu hranu. Kako još uvijek ne znamo što je pravi uzrok pomora, plašimo se da bi mogle prenijeti otrov u druge košnice i tako uništiti još više pčelinjaka”, upozorio je Željko Trupković, koji već danima prikuplja informacije od kolega pčelara izloženih katastrofi.,piše IndexJe li zagađen i med?

Kao da sve to nije dovoljno, propasti bi mogao i onaj med koji je već sada u košnicama. Ako je zaista riječ o pesticidu, lako je moguće da su pčele donijele otrov u košnice i da je med zagađen i neupotrebljiv za ljudsku ishranu. Međimurski pčelari, stoga, sa zebnjom očekuju nalaze iz Ivana Vučetića.

“Ovo se nije dogodilo iz pukog neznanja jer svi koji imaju dozvole za rukovanje pesticidima su morali proći obuku. Ovo je nemar, ako ne i nešto gore. Zna se da se ne smije prskati u vrijeme cvatnje, ali netko je to ipak napravio”, zaključio je Friščić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh