Region

Skandalozno – Živog čovjeka Hitna pomoć proglasila mrtvim i otišla!

Direktorica Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije u Hrvatskoj, Jelena Adrović, nije dopustila zataškavanje slučaja "u kući", nego je naredila provođenje interne, a po potrebi i eksterne istrage o ovom slučaju.

No image - Haber.ba

Advertisements


Bolničke prostorije (Foto: RadioNG)

U nedjelju 30. marta, oko 17 sati, tzv. “Tim 2” Hitne medicinske pomoći iz Okučana u Hrvatskoj, koga su činili medicinski tehničari, tek uposlena A.M. i dugogodišnji radnik Damir Kiseljak, od svog dispečara dobio je nalog da iziđu na intervenciju, jer je 56-godišnjem pacijentu Subanoviću, iz Trnakovca kod Okučana, bila potrebna hitna pomoć.

Budući da su, prema navodima svjedoka, pripadnici “Tima 2” lično poznavali pacijenta kao čovjeka sklonog alkoholu i neurednom životu, bez ozbiljnijeg pregleda, konstatovali su kako je mrtav, pozvali mrtvozornika i napustili mjesto događaja.

Sat i pol kasnije, pregledavši “mrtvaca”, mrtvozornik – doktorica Vesna Mesić, utvrdila je kako čovjek nije mrtav. Naredila je obustavu procesa koga je započeo pogrebnik Milan Amić, i pozvala Hitnu medicinske pomoć. Budući da se približavala smjena osoblja na Hitnoj, a svjesni činjenice da su pogriješili, na mjesto događaja nisu se vratili Mandić i Kiseljak, nego su došli njihove kolege Dražen Volf i Mijo Brkić.

Nova ekipa medicinskih tehničara odvezla je Subanovića u novogradišku bolnicu gdje mu je ukazana pomoć, a zatim je upućen na odjljenje intenzivne njege (šok sobu) gdje je živio još dva dana.

Subanović je umro jučer.

Nezvanično, utvrđeno je – bez obzira na cirozu jetre i neuredan način života pacijenta – da je pravoremeno ukazana mu pomoć, a ne konstatovana smrt, čovjeku je život mogao biti spašen.

Izgleda, novogradiško područje nema problema samo sa hospitalizovanim pacijentima, nego i s onima koji bi tek hospitalizovani trebali biti.

Iako, navodno, ovo nije prvi slučaj nemarnih tehničara, u cijeloj nesreći ima i jedna pozitivna vijest koju rado objavljujemo. Naime, direktorica Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije, Jelena Adrović, nije dopustila zataškavanje slučaja “u kući”, nego je naredila provođenje interne, a po potrebi i eksterne istrage o slučaju. Za očekivati je da će, na vrijeme i o svemu, obavijestiti javnost kako bi blagovremeno spriječila nanošenje štete cijeloj ustanovi, zbog propusta pojedinaca, što nije slučaj sa Sanacijskim upraviteljem Opšte bolnice Josip Benčević koji kobne propuste svojih doktora uporno pokušava zataškati, ali o tome opširnije naknadno.

(radiong.hr)


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh