Region

Epidemiolog Predrag Kon: “Velika je vjerovatnoća da se virus vrati na jesen, nova žarišta i tokom ljeta”

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se protivi takmičenju zemalja u borbi s koronavirusom.

Predrag Kon - Tanjug.rs

Kon je tako prokomentarisao listu magazina Forbs 100 najbezbjednijih zemalja u ovom trenutku kada je reč o toj epidemiji na kojoj je Srbija na 54. mjestu.

Švajcarska trenutno ima registrovano 1.660 umrlih na 8,5 miliona stanovnika. Prva je na spisku bezbjednih zemalja po pitanju kovid 19 infekcije. Vjerujem da su na osnovu pomenutih 130 kriterijuma najbezbjednija država na svijetu po pitanju zaštite od ove infekcije i uopšte to ne stavljam pod sumnju“, rekao je Kon.

Kako prenosi portal “Nova“, Kon je rekao da je cilj Srbije bio da ima što je moguće manje umrlih.

Trenutno je 249 umrlih u Srbiji na 7,5 miliona stanovnika. Do sada smo u onome što smo postavili kao cilj uspjeli, što ne znači da će tako i ostati zauvijek. Zato treba pogledati svih 130 kriterijuma i vidjeti gdje smo zaista slabiji“, naveo je Kon.

Potom je rekao da je protiv takmičenja u ovoj borbi, ali se i složio da su liste poput ove Forbsove korisne.

Principijelno sam protiv takmičenja u ovoj borbi protiv virusa i želim svim državama uspjeh. Međutim, pitanje bezbjednosti je značajno i ovakve liste su korisne ako se tako i shvate. Pred nama je dalje praćenje kako naše epidemije tako i svjetske pandemije i pravovremeno, racionalno i efikasno reagovanje“, kazao je Kon.

On je dodao da svakako nije zadovoljan zbog novih ekscesnih situacija i otvaranja novih žarišta.

Ipak, očekujemo u suštini da nas ljeto zaštiti, a sve manje treba očekivati da je to kolektivni imunitet. No, svakako da moramo sačekati rezultate ispitivanja imuniteta populacije koje je u toku“, kaže Kon.

Epidemiolog dodaje i da ponašanje virusa na južnoj hemisferi ukazuje da će svijet živjeti sa koronavirusom, sars 2 i kovid 19 oboljenjem i u budućnosti.

Treba razumjeti da je poštovanje mjera o kojima pričamo od početka i dalje izuzetno značajno, ali gotovo jednako, a posebno preko ljeta značajno je i vratiti se što prije u redovan život, jer bez toga zdravstveni sistem ne može da opstane iz materijalno-finansijskih razloga“, rekao je Kon.

Povratak virusa će se, kako je naveo, sa velikom vjerovatnoćom desiti posebno sa dolaskom jeseni, a ovakvi ekscesi i otvaranja novih žarišta će možda biti i tokom ljeta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh