Region

Stiglo pogoršanje vremena, Zoran Vakula: “Biće veoma promjenjivo”

Vremenska prognoza…

No image - Haber.ba

Vrijeme će u Hrvatskoj od danas ponovno biti promjenljivo oblačno s povremenom kišom te pljuskovima i grmljavinom.

Promjena je počela već u noći s nedjelje na ponedjeljak, posebno na sjevernom Jadranu.

Kako u svojoj prognozi za “HRT” javlja Zoran Vakula, stanje u atmosferi se ponovno komplicira. Dodaje kako će ojačati južina, posebno uz more te kako će do četvrtka biti iznimno promjenjivo.

Detaljniju prognozu pripremila je dr. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

Olujan vjetar, tuča i izraženi pljuskovi u ponedjeljak

“U ponedjeljak ujutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu još će biti većinom suho, a pljuskova i grmljavine bit će osobito poslijepodne i navečer. Vjetar uglavnom slab, sredinom dana mjestimice umjeren sjeverni, no uz pljuskove kratkotrajno može biti vrlo jak, čak i olujan. Najniža temperatura zraka bit će od 14 do 17 °C, a najviša između 24 i 27 °C.

U središnjoj Hrvatskoj za 3 do 5 °C manje toplo nego u nedjelju jer će biti oblačnije, povremeno uz kišu i grmljavinu. Mjestimice će biti i obilnijih pljuskova, a moguća je i tuča te prolazno olujan vjetar.

Promjenljivo će biti i na zapadu, i pritom u gorskim predjelima ponegdje i pretežno oblačno s povremenom kišom, pa i u obliku pljuskova. Također su lokalno mogući izraženiji pljuskovi i veća količina kiše, a poteškoće bi na sjevernom Jadranu moglo stvarati i prijepodne vrlo jako jugo.

Vjetrovito će biti i u Dalmaciji pa će more ujutro i prijepodne na otvorenom biti ponegdje i valovito, no prema večeri će biti mirnije, uz slabije jugo. Uz promjenjivu naoblaku mjestimice kiša, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. No, bit će i povremenih duljih sunčanih razdoblja, uz koja će temperatura zraka porasti i na vrijednosti od 22 do 25 °C.

I na jugu Hrvatske podjednako toplo, uz izmjenu oblaka, kiše i sunca, a jako, mjestimice i vrlo jako jugo prema večeri će slabjeti te uz obalu okrenuti i na istočnjak i buru”, prognozirala je Tanja Renko za ponedjeljak.

Izrazito promjenjivo sve do četvrtka

Dodaje kako će promjenjivo biti sve do četvrtka.

“Jugo će na Jadranu u utorak sasvim oslabjeti te ponegdje okrenuti na slab jugozapadnjak, a ponegdje će umjerenog juga biti ponovno u četvrtak. Svih će se dana izmjenjivati sunčana i oblačnija razdoblja, tijekom kojih će povremeno biti kiše, pa i u obliku pljuskova. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.

Planiranje aktivnosti na otvorenom bit će otežano i u unutrašnjosti jer će svakodnevno biti mjestimične kiše i grmljavine, lokalno i izraženijih pljuskova, a uz dosta vlage te razmjerno visoku temperaturu bit će dojam i sparnog vremena. Ipak veća je vjerojatnost za više suha vremena u sjevernim krajevima nakon srijede. Značajnijeg vjetra bit će uz pljuskove, a inače će tek povremeno puhati slab do umjeren jugozapadnjak.”, prognozirala je za “HRT” dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Za ponedjeljak je na snazi žuti alarm za cijelu Hrvatsku

Za ponedjeljak je na snazi žuti meteoalarm za cijelu Hrvatsku.

U Dalmaciji je na snazi uglavnom zbog olujnog vjetra, dok je u ostatku zemlje na snazi zbog nevremena praćenog grmljavinom te zbog obilne kiše.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh