Region

Maturanti se odrekli haljina i odijela da skupe novac dječaku koji mora na operaciju

Maturanti Tehničke škole u Pirotu zbog epidemije koronavirusa dugo nisu znali hoće li imati to specijalno veče namijenjeno proslavi njihove mature.

Škola - Ilustracija/Nezavisne.com

Ipak, čim su saznali da će njihovo matursko veče biti održano, jednoglasno su donijeli odluku – da svečana odijela, kravate i elegantne haljine zamijene majicama, a sve kako bi pomogli dječaku Čedi Tošiću (13) iz Pirota koji boluje od cerebralne paralize i koji treba da se operiše ovog mjeseca u bolnici u Ćupriji.

Poslije sastanka parlamenta u školi, dogovorili smo se da oragnizujemo humanitarnu akciju za našeg drugara Čedu. Umjesto u haljinama i odijelima, odlučili smo da proslavimo matursko veče u majicama. Novac koji budemo prikupili ići će za Čedu. Sada tražimo sponzore koji će obezbijediti te majice za 250 maturanata, koliko nas je u školi – kaže Dragana Tašković za “Telegraf“.

Ova maturantkinja ističe da će djevojčice nositi bijele, a dječaci crne majice. Njihova ideja je da sa prednje strane majice stoji natpis “Budi i ti nečiji razlog za osmijeh – dok bi se na poleđini nalazilo nešto što je specifično za svaki razred ovih humanih četvrtaka.

Mislimo da nije potrebno da budemo u haljinama ili odijelima da bismo se lijepo proveli. Tog dana treba da budemo zajedno, da se družimo, a to možemo i u majicama – kaže ona.

Njima su se pridružili i profesori, koji će rade volje, baš kao i učenici, nositi majice na maturskoj večeri.

Maturanti Tehničke škole već su stupili u kontakt i sa Čedinom majkom Ljiljanom, a sada ostaje samo da se neko javi i pomogne ovim mladim ljudima u namjeri da svojim humanim akcijama promijene dio svijeta oko sebe.

Rođen sa cerebralnom paralizom

Podsjetimo, predivni dječak Čeda uvijek je nasmijan, veseo, optimističan i s razlogom omiljen među drugarima. Rođen je sa celebralnom paralizom, ali ga snaga da hoda i bude odličan đak u školi nikada nisu napuštali.

Inače, iako do treće godine nije mogao ni da puzi, Čeda je sa devet godina vozio bicikl i igrao fudbal, i to poslije dvije operacije koje su obavili ruski ljekari u Ćupriji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh