Region

Hrvatska: Korisnici kredita u “švicarcima” najavili protest pred Vrhovnim sudom

U organizaciji građana korisnika CHF kredita najavljeno je održavanje prosvjeda pred zgradom Vrhovnog suda u subotu, 6. juna simbolično “u pet do 12”

Građanska inicijativa “Pravda za CHF – do konačne pobjede!” najavila je prosvjed koji će se održati u subotu ispred zgrade Vrhovnog suda kako bi iskazali nezadovoljstvo odlukom ovog suda u oglednom postupku o pitanju prava na konačno obeštećenje 125.000 korisnika kredita u švicarskim francima, javlja Anadolu Agency (AA).

U organizaciji građana korisnika CHF kredita nezadovoljnih sporim i neujednačenim odlukama hrvatskih sudova te posebno odlukom Vrhovnog suda u oglednom postupku o pitanju prava na konačno obeštećenje, a okupljenih u Građansku inicijativu “Pravda za CHF – do konačne pobjede!”, najavljeno je održavanje prosvjeda pred zgradom Vrhovnog suda u subotu, 6. lipnja, simbolično “u pet do 12”.

Prosvjed se održava zbog “sramotne odluke Vrhovnog suda u nedavnom oglednom postupku za CHF, neučinkovitog rada sudova, neujednačene sudske prakse, apsolutne pravne nesigurnosti građana i pravnog kaosa zbog neujednačene sudske prakse”, poručuju čelnici ove inicijative.

Vrhovni sud kasni u svojim revizijama i negira nekoliko presuda Europskog suda i direktive te ignorira hrvatske zakone čijim bi se provođenjem stalo na kraj agoniji koja traje gotovo cijelo desetljeće, poručili su.

Božo Ivošević iz ove inicijative poručio je kako će subotnji prosvjed biti usmjeren isključivo prema Vrhovnom sudu Republike Hrvatske jer, tvrdi, od presude iz 2013. kojom je sudac Dobronić uvažio tužbu korisnika CHF kredita, ovaj sud uporno nastoji tu presudu zanemariti.

Smatra kako je Vrhovni sud Hrvatske “korumpiran ili nesposoban” te kako nije u stanju uravnotežiti rad nacionalnog pravosuđa i nižih sudova kojima je nadređen te kako je kočničar rješenja “slučaja Franak” te nelegalnih RBA zadruga u Hrvatskoj.

“Mi smo građani Europske unije koja je jasno rekla da su naši ugovori o kreditima u švicarskim francima ništetni i nevažeći, a to Vrhovni sud zna”, rekao je Ivošević.

Dodao je kako su pojedini suci ovog suda “zaštitnici krupnog kapitala i kako rade po napucima bankarskih odvjetničkih društava i njihovih lobista”.

Upozorava kako će građani, ako podignu tužbu protiv Vlade Republike Hrvatske pred Europskim sudom, dobiti iz državnog proračuna odštete koje će na kraju plaćati svi porezni obveznici, dok će banke izaći iz procese neoštećene.

Članovi ove inicijative prosvjedom upozoravaju na nedavnu odluku Vrhovnog suda Hrvatske pri postavljanju pitanja prava na obeštećenje potrošača u ugovorima u kojima je provedena tzv. konverzija, smatraju da je odluka “unijela još veće nedoumice u odlučivanju u sudskim postupcima o pravu na potpuno obeštećenje korisnika spornih CHF kredita”.

Članovi Inicijative “Pravda za CHF – do konačne pobjede!” prenijeli su podatak Svjetskog ekonomskog foruma kako je hrvatsko pravosuđe po neovisnosti na 120. mjestu od ukupno 140 država. Manje neovisno pravosuđe od Hrvatske imaju BiH, Sjeverna Makedonija i Albanija, dok po neovisnosti prednjače Finska, Nizozemska i Luksemburg.

Uz 125.000 dužnika CHF kredita, ova odluka odnosi se i na oko 20.000 korisnika usluga nelegalnih RBA zadruga.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh