Region

SBB – malo vlast, malo ne: Hoće li SDA preuzeti ministarstvo sigurnosti BiH? Vertikala vlasti je nakrivljena

Kada je famoznog 13. decembra dogovorena koalicija između SDA, SBB-a i DF-a ona je podrazumijevala preuzimanje vlasti po vertikali. To je značilo vlast na državnom, entitetskom i kantone gdje je to moguće.

SDA - BHRT.ba

Danas kada je Fahrudin Radončić (SBB) podnio ostavku na poziciju ministra sigurnosti BiH jasno je da ta vertikala u vidu ove tri stranke više ne postoji. Radončić je jasno naglasio da je učešće SBB-a na državnom nivou završena priča. To u praksi znači da se neće truditi za svog nasljednika postaviti nekog od svojih kadrova, piše “Klix“.

Ukoliko je Radončić od toga odustao, a evidentno je da jeste to samo može značiti da SDA preuzima ministarstvo sigurnosti, s obzirom da je ta stranka kao pobjednička na posljednjim izborima dobila pravo na tri ministarska mandata, ali da su u sklopu probosanske koalicije dva ministarstva prepustili koalicionim partnerima – SBB-u i DF-u.

Sada slijedi procedura izbora Radončićevog zamjenika, uz uslov da SNSD ili HDZ zarad nekih političkih ucjena ne blokiraju to imenovanje, na način kako se to ranije u nekim slučajevima dešavalo.

A odustajanje SBB-a od učešća u vlasti na državnom nivou značajan je input za druge dijelove famozne vertikale, odnosno za Vladu Federacije, ali i kantone, prije svega Kanton Sarajevo, prenosi “Klix“.

Radončićeva stranka je već zatražila ostavku Vlade FBiH, koje su dio. Ipak, bez obzira na smjenu jasno je da će Novalić i njegovi ministri ostati u vlasti sve do izbora nove vlade, koja opet zavisi najviše od odnosa SDA i HDZ-a.

Da li Radončić svojom ostavkom djelimično krči put za HDZ u eventualnim budućim pregovorima i stvaranju novih problema za SDA ostaje da se vidi.

Ono što je jasno jeste činjenica da je Radončić i SBB u poziciji da uslove SDA barem kada je u pitanju za SDA dugo priželjkivani kanton, a to je Kanton Sarajevo. SBB u Kantonu Sarajevo ima četiri zastupnika, a matematika je jasna da vlast pada ukoliko se SBB povuče iz sebi znanih razloga. Ukoliko pak ostane dio koalicije to će onda biti zanimljiv odnos gdje SBB napušta državnu koaliciju, bojkotuje federalnu, a učestvuje u kantonalnoj vlasti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh