Region

Hrvatska: Nekoliko stotina vjernika na bajram-namazu u Zagrebačkoj džamiji

Nekoliko stotina vjernika jutros je klanjalo bajram-namaz u Zagrebačkoj džamiji uz pridržavanje epidemioloških mjera propisanih zbog pandemije koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Bajram-namaz u Zagrebačkoj džamiji - Twitter

Unatoč kiši i epidemiološkim mjerama zbog kojih su vjernici dužni držati fizički razmak tokom klanjanja bajram-namaza, u Zagrebačkoj džamiji okupilo se više stotina vjernika iz Zagreba i okolice. Osim u glavnoj dvorani, namaz je klanjan u ostalim džamijskim prostorijama, u hodnika, kao i na dijelu dvorišta džamije.

Nakon što je pročitana hutba Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića, hutbu je nazočnim vjernicima kazivao muftija Aziz ef. Kavazović koji se posebno osvrnuo na aktualno stanje s koronavirusom, pozvavši vjernike da i dalje budu na oprezu, da izbjegavaju rukovanje i zagrljaje pri čestitanju Ramazanskog bajrama te da nastave slijediti upute i propise Stožera za civilnu zaštite Hrvatske.

Muftija se u hutbi zahvalio svima koji su pomogli u borbi protiv epidemije i koji su žrtvovali svoju sigurnost za dobrobit zajednice, kao i svima koji su pomogli u sanaciji negativnih posljedica razornog potresa koji je pogodio Zagreb te, između ostalog, oštetio zgradu Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Pozvao je vjernike da jačaju Islamsku zajednicu u Hrvatskoj kao važan okvir za jačanje vlastitog identiteta, a protiv svih oblika asimilacije koji su, kako je ocijenio, vidljivi i prisutni. Poručio je kako ne treba dozvoliti pojedincima da u svrhu vlastite političke promidžbe koriste Islamsku zajednicu i na taj način ruše njen ugled. Pozvao je sve pojedince koji su u političkoj areni, uoči skorih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, da ne štete zajednici i da se suzdrže od toga.

Učinimo sve da se naša vjera osjeti, a ne da se samo čuje“, pozvao je muftija te dodao kako je s riječi potrebno prijeći na djelo.

Ramazanski bajram i ove je godine uživo prenosila Hrvatska radiotelevizija, državni medijski servis.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh