Region

Ljubica gazi 95-u, sama održava imanje: “Kad uhvatim sprint, ostanu u čudu”

Iako je napunila devedeset pet ljeta, Ljubica Nikolić iz sela Gornji Banjani (Srbija), osjeća se kao da joj je pola vijeka manje.

Ljubica Nikolić - RINA

Ova starica živi sama, obavlja sve poslove u kući i van nje. Ne libi se ona da teškom kofom dohvati vodu sa dna bunara ili da pokosi travnati put koji vodi do njene trošne kuće.

– Još mogu sve sama i da pokosim, iscjepam drva, ali i da potrčim ako treba. Znam da neki moji vršnjaci ne mogu da ustanu iz kreveta, a ja sam uvijek bila aktivna i nisam se predavala. Unuci me često zovu da potrčim sa njima, da provjere da li ja to stvarno mogu ili se šalim. Kad uhvatim sprint, ostanu u čudu – priča ova super baka.

Ljubica Nikolić – RINA

Bez supruga je ostala prije 30 godina, a dalje je nastavila sama. U slobodno vrijeme koje u ovim godinama ima na pretek, svira usnu harmoniku i piše pjesme, pa se iz kuće na obroncima Rajca često čuju umilni zvuci. Visprena starica često zna i da se našali na svoj i račun svojih godina.

– Matora sam, matora, ali volim da živim. Dok posljednji dinar imam neću da se smirim. Matora sam kao svaka baba, ali sam srećna što sam čukunbaba – napisala je Ljubica ove stihove.

U njenoj malenoj kući sve podsjeća na neka stara vremena, sve je čisto i utegnuto kao da je mlada domaćica ili tek pridošla nevjesta. Zbog njene smirenosti i blage naravi, muž joj je često govoro da će živjeti 100 godina, pa izgleda da će se njegovo proročanstvo i obistiniti. Potomci obožavaju baku Ljubicu, pa se kod nje najčešće svi zajedno okupljaju i kažu da niko ne pravi tako ukusnu proju i pitu kao ona, piše “RINA”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh