Region

Hrvatska: Aktivisti zahtijevaju interne istrage u MUP-u zbog nasilja prema migrantima

Od MUP-a očekujemo konkretne rezultate provedene istrage umjesto očajničkih napora da se oblate mediji i organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava. Ovo nije prvi put da tražimo istragu, poručuju aktivisti CMS-a i Inicijative Dobrodošli!

Centar za mirovne studije (CMS) i Inicijativa Dobrodošli! malom prosvjednom akcijom zatražili su od hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) „da se umjesto poricanja nasilja pokrenu učinkovite istrage“ o brojnim navodima fizičkog i psihičkog nasilja prema migrantima koji nastoje ilegalnim putem ući u Republiku Hrvatsku, javlja Anadolu Agency (AA).

Desetak aktivistica Centra za mirovne studije (CMS) i Inicijative Dobrodošli! okupilo se ispred sjedišta hrvatskog MUP-a u Vukovarskoj ulici u Zagrebu gdje su razvile transparent „Humanost, a ne mučenje! Istraga, a ne poricanje!“ uz fotografije migranata čije su glave obojene narančastim i crvenim sprejevima, prema njihovim navodima, od strane hrvatske granične policije na granici s BiH.

„Prošla su dva tjedna otkako su objavljene fotografije koje prikazuju označavanje izbjeglica narančastim sprejom preko cijelog tjemena, a za koje izbjeglice svjedoče da se dogodilo prilikom nezakonitog protjerivanja iz Hrvatske“, navela je Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije (CMS) te dodala kako su ove dvije inicijative od hrvatskog MUP-a dobile nepotpun odgovor o ovom nezakonitom postupanju i provođenju istraga.

Nakon članka objavljenog u listu The Guardian, hrvatski MUP se oglasio priopćenjem u kojem negiraju navode o tome da su hrvatski policajci postupali nezakonito prema migrantima koji su s područja BiH htjeli ući u Hrvatsku, te najavili internu istragu.

„Od MUP-a očekujemo konkretne rezultate provedene istrage umjesto očajničkih napora da se oblate mediji i organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava. Ovo nije prvi put da tražimo istragu. Već više od četiri godine svjedočimo tome da su mnogi dokazi dostavljeni, međutim, javnost ni dalje nema rezultate niti jedne interne istrage. Prema praksi Europskog suda za ljudska prava države su dužne istražiti bilo koje navode o mučenju ili ponižavajućem postupanju. To isto očekujemo od Hrvatske“, navela je Kekuš.

„S obzirom da su i policajci više puta progovarali o nezakonitostima u radu, pozivamo ovim putem policijske službenike kojima je stalo do ljudskih života da odbiju izvršiti nezakonite naredbe i da takve naredbe prijave u svrhu zaštite vlastitih prava i prava svojih kolega“, poručila je.

Na svima nama je da pokažemo humanost, da spriječimo daljnja mučenja i nasilje, te umjesto poricanja odgovornosti da zahtijevamo istrage, zaključila je Kekuš.

Aktivisti ovih organizacija za ljudska prava upozoravaju kako su u protekle četiri godine zaprimljene tisuće svjedočanstava, fotografija, snimki i svjedočanstva policajaca, ali bez ijedne učinkovite istrage koja bi sankcionirala nasilno i nezakonito ponašanje hrvatske policije prema migrantima na hrvatskim granicama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh