Region

Slovenija bez novih slučajeva zaraze, otvorene škole i vrtići

U Sloveniji u zadnja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze ili smrti povezane s kovidom-19…

Slovenija - B92.net

U Sloveniji u zadnja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze ili smrti povezane s kovidom-19, a zahvaljujući dobroj epidemiološkoj situaciji u ponedjeljak su nakon dva mjeseca otvoreni vrtići i počinje nastava za prva tri razreda osnovne škole.

S početkom nove sedmice relaksiraju se i druge djelatnosti poput trgovine i turizma.

Uz 479 testiranja nije potvrđen nijedan novi slučaj zaraze, pa ukupan broj onih koji su od početka epidemije oboljeli od kovida-19 ostaje 1.466. Do sada je među zaraženima zabilježeno 104 smrtna slučaja, dok je u bolnicama trenutno 25 oboljelih, od toga pet na intenzivnoj njezi, objavila je u ponedjeljak Vlada Slovenije.

U školskim klupama od danas su, nakon dugog razdoblja učenja “na daljinu”, vraćeni učenici tri prva razreda osnovne škole, a njihovi su roditelji morali potpisati izjavu da su djeca zdrava i da nisu imala kontakte s osobama sa sumnjom na kovid-19. Za učenike ostalih razreda obrazovni proces nastavlja se na daljinu, bez garancije da će se to promijeniti do kraja školske godine.

Istovremeno, obnovljena je i nastava za završne razrede srednjih škola, te rad vrtića, ali pod posebnim uslovima i u manjim grupama djece.

Od danas je ponovo dopušten rad svih trgovina, a za rad se pripremaju i manji turistički objekti s kapacitetom do 30 kreveta uz dopuštenje vlade, ali bez mnogo šansi za primanje najčešćih stranih gostiju, Italijana, Austrijanaca i Nijemaca, jer su granice prema sjeveru i zapadu ostaju zatvorene.

Da bi se to promijenilo potrebno je protokole ulaska i tranzita dogovoriti bilateralnim sporazumima. Na to je ovih dana upozorio i premijer Janez Janša, pojašnjavajući okolnosti u vezi s proglašavanjem kraja epidemije kovida-19 u Sloveniji, te načelnu odluku vlade po kojoj je od sada dopušten ulazak u Sloveniju bez obveze karantina za sve državljane EU i zemalja Evropskog privrednog prostora.

Kako bi pomogla turističkom sektoru, slovenska vlada će ove sedmice u novom zakonskom paketu nastojati pomoći turizmu, kao jednoj od korona virusom najugroženijih djelatnosti. Zakon bi trebalo da omogući da turističke kompanije i dalje dobijaju subvencije za skraćeno radno vrijeme i doprinose za zaposlene jer sadašnje mjere pomoći privredi ističu već krajem ovog mjeseca.

Zakon predviđa da će se s istim ciljem uvesti i turistički vaučeri od 200 eura za zaposlene, koji će taj iznos moći namjenski koristiti samo u domaćim smještajnim kapacitetima, čime bi se povećala domaća potrošnja.

S druge strane, na opasnost velikih gubitaka i mogućeg otpuštanja zbog krize upozoravaju i iz drugih grana privrede, pa trgovina upozorava da će ove godine zabilježiti 15 do 20 postotni pad prometa. Cluster proizvođača automobilskih dijelova i opreme upozorava da bi, ako nova državna pomoć izostane u toj djelatnosti, već najesen mogla ostati bez posla četvrtina sada zaposlenih, a riječ je o proizvodnji usmjerenoj na izvoz te većim dijelom zavisnoj o stanju automobilske industrije u Njemačkoj i njenim narudžbama, piše “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh