Region

Prva iskustva Čeha na moru u Hrvatskoj: “Pomirili smo se sa karantinom od 14 dana”

Iako Vlada Češke republike zasad ne preporučuje putovanja u inostranstvo, prvi češki turisti pojavili su se u Hrvatskoj na moru. Konkretno u Maloj Dubi.

More - Ilustracija / Buka.com

Osim dokumenata za putovanja, moraju sa sobom imati i važeću rezervaciju smještaja, piše “Buka“.

Prenosimo prilog Češke televizije..

Zasad ovdje nema nikoga osim nas, ali neki naši poznanici kreću početkom juna.” kaže Ivo Heger, a prenosi Češka televizija.

U Hrvatsku su putovali normalnim putem, koji nije bio uopšte naporan. Najviše su se zadržali na hrvatskoj granici.

Mi smo došli na granicu sa normalnom formom dokumenta u vidu emaila, ništa posebno, na kojem je bio broj telefona. Hrvati su nazvali vlasnika smještaja, ona je rekla, da imaju rezervaciju, danas ih očekujemo“. I tako su ih pustili u državu.

Prema riječima Martina Jedličke, koji ima na Viru kod Zadrva vlastiti apartman, svaki ugovor o smještaju bi trebao sadržavati zakonski propisane parametre.

Treba bi biti naveden vlasnik, njegov JIB, a uz to bi trebao imati i dokaz o tome da objekat ispunjava uslove za najam, odnosno kategorizaciju“.

Njegov apartman je prazan.

Nijemci, kada odustaju od svoje rezervacije, onda žele pare nazad.Česi i Slovaci govore da kada je to već ovako loše, ajde da odložimo na sljedeću godinu, bez vraćanja novca” kaže Jedlička.

Plaže su spremne za sezonu, maske ovdje nisu obavezne.Ispred restorana i trgovina dezinfekciona sredstva.

Vidite restoran koji je otvoren, sa desne strane je pijaca, koja je trenutno zatvorena, ali da smo ovdje radnim danom prije podne, vidjeli biste da su svi spremni za sezonu” priča Jedlička.

Ivo Heger kaže da kada je bio u Makarskoj da kupi ribu, odmah su me pitali da li Česi dolaze ove godine i kada, tako da se im se Hrvati vesele.

Porodica Heger ostaje do kraja maja. Pomirili su se sa tim, da će morati biti u karantinu od 14 dana. Ne žele platiti testiranje.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh