Region

Aziz ef. Hasanović: Posvetimo se porodici, ojačajmo svoj dom bogobojaznošću

Siguran sam da nas nijedan virus ne može udaljiti od Božje milosti, već da kvalitetnom organizacijom u vlastitom domu možemo postići cilj, a to je Božja milost, oprost i obećana nagrada, poručuje muftija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz ef. Hasanović

Sve vjerske aktivnosti tijekom mjeseca ramazana održavat će se u džematima u Hrvatskoj bez prisustva vjernika koji će različite vjerske sadržaje pratiti putem YouTube kanala, a muftija Aziz Hasanović poručuje džematlijama da ostanu u kućama i da u tome pronađu Božju mudrost te ojačaju vlastite obitelji.

Globalna pandemija koronavirusa učinila je da vjerski čelnici Islamske zajednice u Hrvatskoj osmisle vjerske aktivnosti povodom mjeseca ramazana u skladu sa svim potrebama i zahtjevima vjernika, istovremeno vodeći računa o svim uputama koje dolaze od zdravstvenih djelatnika i nacionalnih stožera, kako bi se prevenirala zaraza te očuvalo zdravlje i život ljudi.

„Siguran sam da nas nijedan virus ne može udaljiti od Božje milosti, već da kvalitetnom organizacijom u vlastitom domu možemo postići cilj, a to je Božja milost, oprost i obećana nagrada“, poručuje muftija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz ef. Hasanović u razgovoru za Anadolu Agency.

Na temelju epidemioloških mjera koje su na snazi u Republici Hrvatskoj i naputaka Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini te Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj organizirat će se izravna komunikacija sa džematom putem YouTube kanala na kojima će biti dostupni različiti sadržaji koje će vjernici moći pratiti.

Već četvrti petak na taj način se organizira džuma-namaz, a na isti način će se organizirati prijenos triju dnevnih mukabela – jutarnja, ženska i hafiska mukabela tijekom dana, a svaku noć prenosit će se dvadeset minuta predavanja prije iftara.

Petkom navečer će se odgovarati na pitanja džematlija koja se tiču posta i ostalih ibadeta koji se dešavaju ovog mjeseca, kaže muftija Hasanović.

„Naša je sugestija da ljudi ostanu u kućama i u tome vidimo i tražimo neku Božju mudrost, a to je da se posvetimo više obitelji, da svoj dom ojačamo bogobojaznošću, da ga osvijetlimo onako kako se nama zvijezde osvjetljavaju, tako bi trebalo naši ibadeti da se osvijetle stanovnicima nebesa“, poručuje muftija.

Ističe kako su upute džematlijama vrlo su jasne te kako je u tu svrhu ranije poslao pismo kojim im se obratio i zamolio ih da razumiju situaciju epidemije koronavirusa.

Iako je posebno teško onima koji su jako vezani uz džamiju, naglasak je stavljen na zdravlje i na život ljudi, ističe muftija.

Prva teravija održavat će se u svim medžlisima sa maksimalno troje do petero ljudi, a teravije neće biti za javnost, ukoliko ne dođe do ublažavanja epidemioloških mjera.

Muftija ističe da se teravija može klanjati individualno u kućama na isti način kako se klanja u džematu.

„Suočeni sa novim izazovima koronavirusa, suočeni sa duhovnom potrebama za ibadetima koji jesu, poruka je da u svojim kućama ostvarimo ono što nam je cilj, a to je Božja milost, oprost i obećana nagrada. Jačajmo obitelj, jačajmo i razvijajmo senzibilitet prema onima koji su u potrebi i izvršimo sve svoje materijalne obaveze prema zajednici kako bi upotpunili svoj ramazan, i u tom kontekstu želim puno zdravlja i sreće. Ramazan šerif mubarek olsun!“, poručio je muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh